Bursa'nın küçük kıyameti nerede? Üzerinde hangi binalar var? ÖZEL HABER

Bursa'nın küçük kıyameti nerede? Üzerinde hangi binalar var? ÖZEL HABER

Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara'nın öğrencisi olan Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Bursa'nın küçük kıyameti olan 1855 depremi fayı ile Bursa fayının kesiştiği noktanın bulunması gerektiğini, bu bölgenin deprem açısından çok tehlikeli olduğunu söyledi.

2013.01.25 08:46 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:25 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'nın küçük kıyameti nerede? Üzerinde hangi binalar var? ÖZEL HABER
12:00 Bursa'nın küçük kıyameti nerede? Üzerinde hangi binalar var? ÖZEL HABER

İLGİLİ VİDEO

Bursa'nın küçük kıyameti nerede? Üzerinde hangi binalar var? ÖZEL HABER

Mesut DEMİR-E.Pınar TURAN/BURSADABUGUN.COM

Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara'nın öğrencisi olan Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Bursada Bugün'e çarpıcı açıklamalar yaptı.


"DEPREM ÖNCESİ PLANLARI UYGULUYORUZ"
Bursa'nın 1998'de yapılan 1/100 binlik planlara göre uygulama yapıldığına işaret eden Başkan Er, "Kent planlaması 1/100 binlik planlardır. Eğer 1/100 binlik planları doğru yaparsanız, bunun alt planları olan 1/10 binlik, 1/5 binlik ve 1/1000'lik planları doğru yapmış sayılırsınız. 1998 yılında yapılan ve Bursa'nın bugünlerinin planlandığı 1/100 binlik planda maalesef depremsellik ve doğal afetler açısından herhangi bir planlama yapılmamış. Hepimizin bildiği gibi Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde yapılan bir planlama çalışması var. Bu çalışma ile 1/100 binlik planlar yenilenmekte. Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası  Güney Marmara Şubesi olarak bu planlara biz tüm toplantılarına katılarak gerekli görüş ve önerilerimizi sunduk. Bu planlamada doğal afetler, deprem, fay hatları, su taşma, heyelan alanları göz önüne alınacak. Ama bugün için sorarsanız hala 1998'de yapılmış 1/100 binlik planlar uygulamada. Bursa'nın 2040 yılını hedefleyen 1/100 binlik planlar bitmiş değil" dedi.

"FAY HATTINA İNŞAAT DEPREMLE İNATLAŞMAKTIR"
Bursa'da her yere bina yapılabileceğini ancak fay hattı üzerine bina yapılmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Engin Er, "Siz kalkıp da fay hattı üzerine bina yaparsanız, depremle, doğal afetlerle inatlaşmak demektir. Bursa'da hala tespit edilemeyen fay hatları var. Bunun için Bursa'daki tüm fay hatlarını tespit etmek lazım. Bununla ilgili fay hatlarının bulunduğu yerlere tampon bölge yapıp yapı yasağı getirmek lazım. Bundan sonra konut yapımına devam etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"ZEMİNİ BİLİNMEYEN YERE KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZ"
Kentsel dönüşümün Bursa'da yapılmadan kentteki fay hatlarının ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Başkan Er, "Siz Bursa'da fay hatlarını bilmiyorsanız nasıl yeni yerleşim alanları yapabilirsiniz? Bursa'nın bu konuda yapması gereken çok şey var. Semt adı söylemeden fay hattı çalışmaları bitmesi lazım. Ondan sonra fay hatları, tampon bölgeler, sıvılaşma alanları tespit edilir ve o özelliklere göre Bursa yapılaşmaya gitmelidir" diye konuştu.

BURSA'NIN EN RİSKLİ BÖLGESİ!
Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yıl önce 2000 yılında yaptığı bir çalışma olduğunu Er, "Bunda Yıldırım'da başlayıp Osmangazi'nin belirli bir yerine kadar giden fay hattını görebilirsiniz. 1/1000 ölçekli planda da net bir şekilde görülebilen bu fay hattı olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmasını ilçe belediyelerinin planlara yansıtmadığını görürsünüz. Bursa'da en riskli kısım maalesef bugün bu. Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarının bulunduğu yerler yapı yasaklı olarak planlarda mutlaka çizilmeli" diye konuştu.

"BURSA'DA KÜÇÜK KIYAMET BULUNMASI LAZIM"
1855 Bursa depreminin meydana geldiği fay hattının Bursa fay hattı ile kesiştiği noktanın gizliliğini koruduğuna işaret eden Başkan Engin Er, "Osmangazi Türbesi ve Ulucami'nin minarelerinin yıkıldığı Bursa'nın küçük kıyameti olarak bilinen ve geniş bir alanda can kayıplarına neden olan 1855 Bursa depreminin neden olduğu Çalı fay hattıdır. Mustafakemalpaşa üzerinden gelen Çalı'dan devam eden fay hattı ile Bursa fay hattının kesiştiği nokta hala tespit edilmiş değil. Bu konuda henüz bir çalışma yapılmış değil. Bir genelleme yaparsak MTA'nın yaptığı en son çalışma haricinde Bursa üzerinde ele alınmış, tüm fay hatlarının tespit edildiği bir çalışma yoktur ve göremezsiniz" dedi.

"DEPREMLERDEN DERS ALMADIK"
Türkiye'de her yıl doğal afetlerden dolayı bin civarında insanın öldüğünü hatırlatan Engin Er, şunları kaydetti;
"Bir insanın ne kadar kıymetli olduğunu düşündüğümüzde bunu bin defa büyütmemiz lazım. 17 Ağustos ve Van depremlerinden ders almadık. 23 Ekim Van depreminin ardından kentsel dönüşüm ile ilgili bir çalışma Türkiye bazında başladı. Ama sadece başladı. Bursa'da Yıldırım'da 7 mahalle ve Akpınar'da kentsel dönüşüm başladı. İnşallah Bursa'da fay hatlarıyla ilgili de bir çalışma başlar."

"BURSA'NIN GÖBEĞİNDEN 2 FAY HATTI GEÇİYOR"
Bursa'nın 17 ilçesinden de fay hattı geçtiğini dile getiren Başkan Er, "Bazı ilçelerde üzerinden, bazı ilçelerde kenarından geçiyor. Üzerinden fay hattı geçmeyen 4 ilçe, Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık. Bunun haricindeki tüm ilçelerin tamamından fay hattı geçiyor. Bursa'nın merkez ve ilçelerinden 2 tane fay hattı geçmesine rağmen maalesef fazla duyarlılık gösterilmiyor" dedi.

DEPREM DEDE'DEN 2 YIL DERS ALDI
Geçtiğimiz günlerde vefat eden Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara'nın 1980 yılında öğrencisi olarak tanıştıklarını belirten Başkan Engin Er, 2 yıl boyunca eğitim aldığı Ahmet Mete Işıkara ile güzel anılarının olduğunu, kendisine Allah'tan rahmet dilediğini söyledi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2013.01.25 08:46 - Son Güncellenme: 2013.03.15 09:25 - HABER MERKEZİ
A