CHP Mudanya BB Adayı Dalgıç: Değerlerimiz elimizde var sadece ekonomiye katmak gerekiyor

CHP Mudanya BB Adayı Dalgıç: Değerlerimiz elimizde var sadece ekonomiye katmak gerekiyor

Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan ve Köşe Yazarı Hasan Boztürk'ün sunduğu 'Biz Bize' programının konuğu CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç oldu. Dalgıç, "Bizim kendi değerlerimiz elimizde var sadece bunları değere çevirmek, ekonomiye katmamız gerekiyor. Mudanya Tanıtım Ajansı kuracağız bir de Turizm Platformu kurmak zorundayız" dedi.

2024.03.27 20:00 - Son Güncellenme: 2024.03.28 00:03 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
CHP Mudanya BB Adayı Dalgıç: Değerlerimiz elimizde var sadece ekonomiye katmak gerekiyor

CEREN SÜMBÜL  / BURSADA BUGÜN

Bursada Bugün Genel Yayın Yönetmeni Aysın Komitgan ve Köşe Yazarı Hasan Boztürk'ün sunduğu 'Biz Bize' programının CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç oldu. CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç konuşmasına mega projesi kapsamında yer alan umumi tuvaletlerle ilgili açıklama yaparak başladı.

Dalgıç, "Mudanya'daki eksikliklerin, 30 yıldır ihmal edilişinin, bazı konularının hiç önemsenmeyişinin bir sembolüdür aslında tuvaletler. Bütün uygar ülkelerde bu tür işler için planlar uygularsınız. Mudanya'nın sahillerine gidiyorsunuz bir musluk, duş da soyunma kabini de yok. İkinci mega projemiz soyunma kabinleri olsun. 

"YÜZLERİN GÜLDÜĞÜ BİR YER İSTİYORUM"

Müthiş bir kültürümüz bir tarihimiz var. Çok güzel bir doğamız ve coğrafyamız var. Bu kadar değerleri olan bir kentin insanımızın daha bundan faydalanıyor olması lazım. İnsanımızın zenginleşmesi lazım. Burası daima bir bereket noktası. Toprağın ve denizin bereketiyle Mudanya hep zengin bir yer olmuş. Her zaman insanı daha iyi şartlarda yaşamış diğer yerlere göre. Biz ise burayı nasıl yaptıysak daha zor şartlarda yaşanan, imkanları daha az olan bir yere dönüştürmüşüz. Benim hayalim 3654 gün insanın geldiği, sokaklarında insanların gezdiği, her yerinden kültür ve sanat fışkırdığı, büyük meydanları olduğu, insanlarının yüzlerinin güldüğü bir yer istiyorum. Ben şimdi 3-4 aydır sürekli sokaklardayım. Karış karış her yerini gezdim gerçekten bizim insanımız aslında güleç, güler yüzlü biri ama karnı aç olan birinin sürekli gülmesi mümkün değil. Biz bu sorunları ortadan kaldıracağız.

"ZİRAİ ÜRÜNLERİMİZ ÇOK KIYMETLİ"

Bizim projelerimiz mevcut belediye bütçeleriyle karşılanmaz. Kaynak yaratmak zorundayız. Ama hep söylediğim gibi, kaynak yaratmak için çok uzağa gitmemize gerek yok Mudanya'nın kendisi çok önemli bir kaynak. Bizim Mudanya'ya dışarıdan insan getirmemiz ve para harcamasını temin etmemiz lazım kaynak bu. Ondan sonrasını zaten Mudanya kendi kendine yapacak. Kum midyesi kendi kendine ürüyor sahillerimizde bunlar kumun içinde var. Hiç Bursalı olmayan biri izin almışlar her gün 600 kilo bundan topluyorlar kilosunu 80 liradan satıyorlar. Ben bir kooperatif kursam, benim insanım bunu toplasa zaten orada yaşıyor. Bundan para kazansa ve kazandığı parayla yatırım yapması mümkün değil mi? Mümkün. Zirai ürünlerimiz çok kıymetli. Zeytinle ilgili çok önemli bir birliğimiz Marmara Birlik, 70 yıllık bir birlik. 60'ın üzerinde ihracat yapıyorlar ama incirimizde çok değerli bir birliğimiz, kooperatifimiz yok. Soğuk hava depolarımız yok. Geliyor tüccar bir gün önce 30 liraya aldığını bugün 30 lira diyor mesela. Vermek zorundasınız başka hiçbir alternatifiniz yok. Halbuki soğuk hava depolarımız olsa kendimiz bir birlik kurmuş olsak istediğimiz fiyata veririz. Bizim kendi değerlerimiz elimizde var sadece bunları değere çevirmek, ekonomiye katmamız gerekiyor. Mudanya Tanıtım Ajansı kuracağız bir de Turizm Platformu kurmak zorundayız. 

"BİSİKLETİ ULAŞIM ARACI HALİNE GETİRECEĞİZ"

Yürünebilir kent değiliz şu anda. Biz başından sonuna kadar yürünen bir kent olmak zorundayız. Eğimlerimiz çok müsait. Bu yüzden Mustafa Bozbey başkan tramvay koyacağım diyor çünkü tramvay olması için eğimin olmaması lazım bu onu cesaretlendiriyor, beni de cesaretlendiriyor. Sadece yürüme de değil biz bisikleti ulaşım aracı haline getireceğiz. Bütün uygar kentlerde bisiklet önemli bir ulaşım aracıdır. Bizim mevcut belediye binasının yerinde aslında tescilli bir yapı var aslında. O belediye binasının yerine onu yapmamız lazım. Orada bizim bir temsil yapısı koymamız lazım. Onun haricinde de vatandaşlarımızın sürekli gittiği yerler merkezde olmalı. 

"MAHALLE KONSEYİ KURACAĞIZ"

Belediye'yi meclis yönetir. Dolayısıyla çok iyi bir ekibimiz var. Hepsi çok yetkin ve nitelikli insanlar. Ama ben bu da yetmez bana kalırsa. Benim bir sözüm var, Mudanya'ya dair alınan kararların hepsini ilgileriyle birlikte alacağız.  Mahalle konseyleri kuracağız. Uygar ülkeleri bilirsiniz bir trafik işaretinin yerini değiştirmek için onay almanız gerekir mahalleden. Onlar daha iyi bilir çünkü durumun ne olduğunu. Onun için ilgilileri mutlaka karar sürecine katacağımız için cesaretimizi kaybetmeyiz hatta cesaretimiz artar. Çünkü tek başınıza karar vermiyorsunuz hep birlikte karar veriyorsunuz. 

"TOPLUMUN İHTİYAÇLARINA GÖRE BİR DÖNÜŞÜM YAPMAMIZ GEREK"

Bizim hala Çevre Düzeni Planı yok. 1998'de yaptığımızda Bursa'nın nüfusu 1 milyon küsurdu şimdi 4 milyonun üzerinde olmuş nüfusumuz. Hala aynı planda nasıl yürüyebilirsiniz? Bunu ön görmek mümkün değildi, biz 2020 planını yaptığımızda 2 milyon gördük nüfusu. Şimdi 4 olmuşuz nasıl olacak bu iş? Mutlaka bir an önce bir planın yapılması lazım. Biz kim olursa olsun bir plan yapacağız. Bizim Altıntaş'tan Ayazma'ya ulaşacak bir mutlaka Çevre Yolu Planı yapmamız lazım.  Mudanya'da ki nüfus dağılımı çok tuhaf. Aslında biz 320 bin dönüm alanı olan bir kentiz. Bunun da 220 bin dönümü ekilebilir alanlar. Ama bizim yerleşimimiz, nüfus yoğunluğumuz küçücük bir alana kısılmış vaziyette. Bizim köylümüz köyünde kalsın. Orada kalmak istiyor zaten işi orada ama biz ona orada barınma imkanı sağlamamışız. O yüzden dönüşüm yaparken insanların ihtiyaçlarına göre bir toplumsal bir dönüşüm yapmanız gerekir. Sadece bina dönüşümü değildir kentsel dönüşüm. Bizim derdimiz şu, yoğunluğu azaltalım. Herkes aynı yerde olmasın. 

"ORTAK BİR ÇÖZÜM BULMAK LAZIM"

Çağrışan planlarıyla ilgili 7 yıldır devam eden bir sıkıntı var. Maalesef bu planlar yapıldığında bazı eksiklikler bırakılmış. Sonradan da bunların düzeltilmesi gerektiğinde bizimde belediyemiz haklı olarak, buradaki zeytinlikleri korumak üzere yola çıktım ve bu konuda bir iradem var diyor. Tabii bunu çözümlemeye çalışırken de bu sefer vatandaş itiraz etmeye başlıyor. Oturtup onları masanın etrafına herkesin sorunlarını dinleyip ortak bir çözüm bulmak lazım. Bütünün çıkarı için herkesin fedakarlık yapması lazım. Ben bu durumu mutlaka ilgilileriyle mutlaka çözeceğimize inanıyorum. 

"HER KESİME ULAŞACAĞIMIZ TESİSLER YAPMAMIZ LAZIM"

Sosyalleşeceğimiz alanlar kurmak zorundayız. Gençler çok şikayet ediyor, onların vakit geçireceği yeterli alanlar yok. Gençlerimizin üzerinde uyuşturucuyla ilgili tehdit var kentin içerisinde. Tiyatro ve korolar var amatörce çalışan bunu Mudanyalıya gösterilerini yapamıyorlar, Tayyare Kültür Merkezi'ne gidip Bursalıya gösteri yapıyorlar. Bunlar doğru şeyler değil. Uğur Mumcu sahnemiz var ama o da bir süredir tamirat da. Bizim için ruh ve akıl sağlığı önemli ama duygusal sağlık da çok önemli. Keza Mudanya'da emekli evi de yok. İnsanlar sadece kahvehanede buluşabiliyor orada da kadınlarımız yok. Bizim Mudanya'da her kesime ulaşacağımız tesisler yapmamız lazım.  Ama bunu sahilden başlamamız lazım.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.03.27 20:00 - Son Güncellenme: 2024.03.28 00:03 - CEREN SÜMBÜL
A