EMO Bursa Şube Başkanı Özgen: EPDK dağıtım şirketlerine hatların en az yüzde 50'sine temas etme zorunluluğu getirmiştir

EMO Bursa Şube Başkanı Özgen: EPDK dağıtım şirketlerine hatların en az yüzde 50'sine temas etme zorunluluğu getirmiştir

Bursa'da sıkça yapılmaya başlanan elektrik bakımları bazı mahallelerde günlerce sürebiliyor. Konuyla alakalı Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, Bursada Bugün'e özel açıklamalarda bulundu. Özgen, "Dağıtım hatlarına yapılan bakımlar Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen çerçevede yapılmaktadır. EPDK dağıtım şirketlerine her takvim yılında hatların en az yüzde 50'sine temas etme zorunluluğu getirmiştir" dedi.

2024.05.06 08:39 - Son Güncellenme: 2024.05.06 08:45 - Bursa Bölge - MAHMUT VURAL
A
EMO Bursa Şube Başkanı Özgen: EPDK dağıtım şirketlerine hatların en az yüzde 50'sine temas etme zorunluluğu getirmiştir

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN

Bursa'da elektrik kesintilerine bağlı olarak yapılan bakımlar arttırıldı. Bakım sıklığının artması vatandaşlarda "Bu kadar sık bakımın sebebi nedir?" sorularını akıllara getiriyor. Konuya ilişkin EMO Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu. Elektrik güvenliği konusunda toplumda farkındalık oluşturmak için neler yapılması gerektiğine değinen Özgen, "Elektriksel kazalar bireysel olarak can kaybına sebep olacağı gibi, büyük yangılar ve akabinde toplu can ile mal kayıplarına sebebiyet verebilmektedir. Bu sebeple İlkokul seviyesinden başlamak üzere toplumu bilinçlendirici çalışmalar yapılmalıdır. Her yaş grubunun ilgisini çekebilecek etkinlikler ile elektrik kaynaklı riskler, sonuçları ve çözüm yöntemleri anlatılmalıdır" diye konuştu.

"YÜZDE 50'SİNE TEMAS ETME ZORUNLULUĞU GETİRMİŞTİR"

Bursa'da sık bakım yapılmasının sebeplerini anlatan Özgen, "Dağıtım hatlarına yapılan bakımlar Elektrik Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenen çerçevede yapılmaktadır. EPDK dağıtım şirketlerine her takvim yılında hatların en az yüzde 50'sine temas etme zorunluluğu getirmiştir. 2023 yılı iklimsel olarak zor geçmesinden ötürü 2022'ye göre daha fazla iklimsel kaynaklı arıza meydana gelmiş, hatlara yapılan bakım sayısı artmıştır" şeklinde konuştu.

UEDAŞ çalışanlarının piyasa şartları altında maaş aldığını belirten EMO Bursa Şube Başkanı Burak Özgen, "Bu da Dağıtım şirketinde çok fazla personel sirkülasyonuna sebep oluyor. UEDAŞ'ın her alanda hizmetlerini en hızlı ve güvenli şekilde yapabilmesi için mühendislerine sahip çıkması, piyasa şartları altında ezdirmemesi gerekmektedir" dedi.

"ZOR OLAN BÖLGELERİN KONTROLLERİ YAPILMAKTADIR"

Bursa'da elektrik altyapısı ve şebeke güvenliği konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Özgen, "Dağıtım şirketi ve TEİAŞ  (Türkiye Elektrik İletim AŞ) her yıl hatları ve bileşenlerini kontrol etmektedir. Aynı noktadaki mükerrer arızların kök nedenleri araştırılmakta, gerekli önlemler ile ortadan kaldırılmaktadır. Ayrıca Termal Kamera ile sahada kontrol ve ölçümler yapılmakta, olumsuzluklar giderilmektedir.  Drone kullanılarak göz ile kontrol edilmesi zor olan bölgelerin kontrolleri yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

 "YÜKSEK BİNALAR SEBEBİYLE ASKIYA ALINDI"

Son olarak Özgen, Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili odanın yürüttüğü projeleri anlattı. Özgen, "Bulunduğumuz binanın çatısına yenilenebilir enerji santrali kurma projemiz maalesef etrafımızdaki mevcut yüksek binalar ile yeni yapılan ve ileride yapılacak olan yüksek binalar sebebiyle askıya alındı. Bunun haricinde toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz. Gerek basın duyuruları, gerek yaptığımız sempozyum ve eğitimler ile yenilenebilir enerjinin önemine her alanda değiniyoruz. Okullarda sunumlar yapıyoruz. Üyelerimiz ile yenilenebilir enerji santralleri ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Ayrıca 2022 yılında Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen Enerji Verimliliği Kumpanyasına katılarak halka yenilenebilir enerji ve enerji verimliği konusunda bilgilendirme gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.05.06 08:39 - Son Güncellenme: 2024.05.06 08:45 - MAHMUT VURAL
A