Kamuda sıkı tedbir dönemi başlıyor!

Kamuda sıkı tedbir dönemi başlıyor!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz para politikasını destekleyecek kamu harcamalarında tasarruf adımları için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Birinci öncelik enflasyonu düşürmek. Kamuda tasarruf nasıl olacak?

2024.04.28 09:24 - Son Güncellenme: 2024.04.28 09:35 - Ekonomi - MİLLİYET
A
Kamuda sıkı tedbir dönemi başlıyor!

Belli yetkiler dışında artık her isteyene makam aracı kullandırılmayacağı söyleniyor. 115 bin makam aracından ilk etapta 500 aracın satışa çıkarıldığı, ikinci etapta 1000 aracın satışının yapılacağı konuşuluyor. Demirbaş alımından, kırtasiyeye kadar pek çok kesintiler yapılacağı belirtiliyor. Servis araçlarının da kaldırılması gündemde, peki bu tasarruf süreci nasıl başlar?

Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayından değerlendirdi. Develi konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Tasarruf süreci geçtiğimiz yıl başlamıştı. Geçtiğimiz yıl kamu harcamalarının yüzde 1.7 olduğunu görüyoruz. Bu enflasyonun gerisinde olduğunu gösteriyor. Biz neden tasarruf yapıyoruz? Cuma günü sayın Bakanın açıklaması oldu. Sıkılaşma sürecindeyiz. Temel amaç enflasyonu yönetmek ve enflasyonu destekleyici para politikası ortaya koyabilmek. Kamu tüketim harcamalarını rasyonelleştirerek enflasyonla mücadelede destek unsuru haline getirmek.

Hangi kalemler? İlk başta araç aklımıza geliyor. Kullanılan, ihtiyaç dışı tespit edilen araçların satışı yapılacak. Tekrar kiralama söz konusu olduğu zaman gözden geçirecek. Toplu taşıma araçlarına yöneltme durumu söz konusu olacak.

Vatandaşa şu gösterilmek isteniyor? Biz enflasyonla mücadele içerisinde kamu da elini taşın altına koydu. Vatandaşla birlikte kamunun da tasarruf sürecine girmesi söz konusu. Kamu harcamalarının rasyonelleşme sürecinden bahsediyoruz.

İŞLETMELER KDV KURALLARINA NE KADAR UYUYOR?

Deprem harici bütün harcamalarının gözden geçirildiğini söyleyebiliriz. Farklı mal ve hizmetlerin farklı KDV oranları var. İşletmeler bunu uyguluyor mu? Bu denetleniyor. KDV ile ilgili kurallara işletmeler ne kadar uyuyor? Bu görülmek isteniyor.

1500 ARAÇ SATIŞI HAKKINDA

Merkezi idarelerde bulunan makam aracı sayısı. Bunun sembolik bir önemi var. 1500 araç çok yüksek bir miktar ifade etmiyor. Taşımış olduğu sembolik bir önemi var. Ben tasarrufa başladım gereksiz harcamaları, araç kullanımını kısıtlayacağım. Yeniden tahsis sürecini değerlendireceğim. Buradaki ana tema bu. Burada 1500 araçtan gelecek olan gelir çok yüksek meblağlar değil. Vatandaş en çok buna bakacaktır. Kamu tasarrufa ne ile başladı? Araçlar olacaktır, demirbaş alımları olacaktır."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.04.28 09:24 - Son Güncellenme: 2024.04.28 09:35 - MİLLİYET
A