Yasaklı madde nedeniyle geri gönderilen limonların üretici ve ihracatçısına bakanlık soruşturması

Yasaklı madde nedeniyle geri gönderilen limonların üretici ve ihracatçısına bakanlık soruşturması

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yasaklı madde sanayisinin Bulgaristan'dan Türkiye'ye ihraç edildiği, geri gönderilen limonlarla ilgili, üretici ve ihracatçı firmalar hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

2024.05.03 12:39 - Son Güncellenme: 2024.05.03 12:56 - Ekonomi - DHA
A
Yasaklı madde nedeniyle geri gönderilen limonların üretici ve ihracatçısına bakanlık soruşturması

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından bazı haber sitelerinde yer alan Avrupa Birliği'ne (AB) üretilen ürünlerde çeşitli nedenlerden dolayı geri gönderilen gıda ürünleri ile ilgili bilgilerle ilgili açıklamalar yapıldı. AB üyelerinin yaptığı resmi kontroller sonuç tespit edilen olumsuzlukların, Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) üzerinden ilan edilmek, "Sistem erişime açık olup herkes tarafından görülebilmektedir. ülkenin itibarının ve Türk mali imajının korunması, güvenilir kırılma ve ihraç edilmesi için RASFF bildirimleri tarafımızca ivedilikle incelenmekte ve hata kaynağının tespitine yönelik resmi kontroller başlatılmaktadır. Bildirim alan üretici/ihracatçı ve raporlare konu ürünlere yönelik resmi kontroller yapılmakta olup, ihracatçı firmalara 1 yıl süre ile yüzde 100 analiz performansı sunulmaktadır. Tespitlerde belirtilen; Klorpirifos-etil aktif maddesinin 21 Mayıs 2020 tarihinde, Propiconazole aktif maddesinin 31 Aralık 2020 tarihinde, Klorpirifos-metil aktif maddesinin 31 Aralık 2021 tarihinde; denildi.

Ayrıca, AB uyum çerçevesi çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerin tespit edildiği 223 aktif çıldırtarak daha Türkiye'de yasaklandığı kaydedilerek, "Belirtilen tarihlerden sonra yasaklı aktif maddeler içeren bitki koruma ürünleri üretimine ve ithalatına izin verilmemektedir. Mevzuata aykırı hareket etmeyen bütün kişi ve firmalara olduğu Benzer şekilde, Bulgaristan'dan dönen ve yasaklı madde kullanımı tespit edilen limonlarla ilgili üretici ve ihracatçı firmalarla ilgili başlatılan soruşturma yapılmıştır. Çiftçiler ve çiftçiler tarafından yasaklı veya tavsiye dışı aktif maddeli bitki koruma önlemlerinin engellenmesi amacıyla hasat öncesi pestisit denetimi yapılmaktadır. 

'RESMİ KONTROLÖR ARALIKSIZ DEVAM ETMEKTEDİR'

Türkiye'de yetiştirilen zararlı tarladan çatala gelene kadar bütün çalışmalarda pestisit kontrollerinin aralıksız gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamanın devamında şöyle denildi:

"Yetiştirilen serbest tüketim mevzuatına uygun olmayan tespit edilen ürünler nedeniyle, gıda işletmesine ve birincil üreticiye 5996 sayılı Kanun'a uygun yasal işlem uygulanır. Uygunsuz tüketimin durdurulmasına izin verilmemekte, ürünler imha edilmektedir. Tüm gıda ve yem ürünleri, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunumuz ve yönetmeliklerimiz yüzde 100 analize dayalı resmi kontrole tabi olup, analizin düzenli mevzuatına uygun olmayan, zararlı girişine izin verilmemektedir Bu tür haberler, uluslararası itibarını sağlamaktadır. zedelemekte ve ihracatını da gerçekleştirmektedir. Halkımızın sağlıklı gıdaya erişebilmesi için resmi kontrollerimiz aralıksız devam etmektedir."

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.05.03 12:39 - Son Güncellenme: 2024.05.03 12:56 - DHA
A