Elif Didem Danacıoğlu

Elif Didem Danacıoğlu

Ucuzlama hammaddede!

2024.05.09 18:08 - Son Güncellenme: 2024.05.09 18:08
A

Türkiye'nin ihracatı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 ucuzlayıp yüzde 2,8 azalırken, ithalatı yüzde 2,0 ucuzlayarak yüzde 4,4 azaldı.

İhracat birim değer (fiyat) endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Mart ayında 86,7 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,5 puan artarak 2024 yılı Mart ayında 87,2'ye yükseldi.

Söz konusu dış ticaret haddi, martta geçen yıla göre 0,5 puan üzerinde oluştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayı dış ticaret endekslerini açıkladı.

İhracat birim değer endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 azalırken, bu ucuzlama miktar endeksinde yüzde 2,8'lik bir düşüşle sonuçlandı.

İthalat birim değer endeksi ise mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,0 oranında düştü.

Özellikle gıda, içecek ve tütün fiyatlarındaki yüzde 7,7'lik ve hayvansal, bitkisel katı ve sıvı yağ fiyatlarındaki yüzde 16'lık düşüş de etkili oldu.

Dış ticaret haddi 87,2.

İhracatta en çok ucuzlama hammaddede.

Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 düşen ihracat birim değer endeksi kapsamında sektörlere baktığımızda en fazla ucuzlamanın yüzde 2,3'le ham maddelerde olduğu görüldü.

Fiyat imalat sanayinde de (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,9 düşerken, buna karşılık gıda, içecek ve tütünde yüzde 0,6 ve yakıtlarda yüzde 2,3 arttı.

İthalat fiyatında düşüş sektörlerde yaşandı.

Gıda, içecek ve tütünde yüzde 7,7, yakıtlarda yüzde 3,4, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,1 ve imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,1 azaldı.

Dış ticaret haddi değerinin yüzde 100'ün altında olması dış ticaret yoluyla yurt içine girenden daha fazla sermayenin yurt dışına çıktığı ifade ediyor.

Öte taraftan yüzde 100'ün altında bulunan dış ticaret hadleri oranı, ihracat fiyatlarının ithalat fiyatlarından düşük olduğunu gösteriyor.

Yüzde 100'den büyük olması ise biriken iç sermayenin artıyor olduğu anlamına geliyor.

Dış ticaret haddinin yükselmesi lehine olurken, düşmesi aleyhine bir gelişmeyi anlatıyor.

Özetle, ülkenin dış ticaret haddindeki gelişme enflasyon olmak üzere ekonomik göstergeleri etkiliyor.

Dış ticaret haddinin değeri, ülkenin dış ticaretten olumlu veya olumsuz yönde etkilendiği anlaşılıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları