Cinsellik terapisi nedir? Cinsellik terapisi nasıl yapılır?

Cinsellik terapisi nedir? Cinsellik terapisi nasıl yapılır?

Sadiye Gürsoy'un sunduğu 'Sağlıkta Bugün' programının bu haftaki konuğu Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık oldu. Yanık, "Cinsel sorunların çok fazla nedeni vardır. Fiziksel sorunlar olabilir. Fiziksel sorun olunca doktorla anlaşmalı çalışıyoruz ve o problemlerle hem doktorlar hem biz ilgileniyoruz" dedi. Peki Cinsellik terapisi nedir? Cinsellik terapisi nasıl yapılır?

2024.05.03 15:20 - Son Güncellenme: 2024.05.03 22:07 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Cinsellik terapisi nedir? Cinsellik terapisi nasıl yapılır?

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Sadiye Gürsoy'un sunduğu 'Sağlıkta Bugün' programının bu haftaki konuğu Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık oldu. Yanık, "Cinsel terapi toplum içinde çok tabu olduğu için anlatılmıyor" dedi. Peki Cinsellik terapisi nedir? Cinsellik terapisi nasıl yapılır?

Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık, "Psikoloji, PDR ya da doktor ünvanı olan kişiler, Cinsel Terapi eğitimini alınca Cinsel Terapist olur. Cinsel terapistler, cinsel işlev bozukluklarıyla ilgilenirler. Problem oluşmadan önce de bilgilendirirler. Cinsel terapiye çiftler, bireyler, evli çiftler, hiç ilişki yaşamamışlar başvurabilir. Başvuru yapanlardan danışanlarımızın problemleri  fiziksel mi yoksa psikolojik mi bunu ayırt edebilmemiz gerekiyor. Ben psikolog olduğum için doktora yönlendiriyorum. Bir doktora görünüp kan testi, fiziksel muayenelerini yaptıktan sonra çalışmalarımıza başlıyoruz. Hiçbir psikolog ve cinsel terapist ilaç yazamaz. Eğer bir doktor ve aynı zamanda cinsel terapistse ilaç verebilir" açıklamalarıyla kısaca cinsel terapistlerin neler yaptığından bahsetti.

"TERAPİYE ÇİFT OLARAK GELİNMESİ FAYDA SAĞLIYOR"

Seanslarının nasıl ilerlediği hakkında konuşan Yanık, "Bir danışan, bir danışan geliyor, doktora ya da fiziksel muayeneye gönderiyorum. Kan ve hormon testlerinden geçtikten sonra çalışmalara başlıyoruz. Tek mi çalışmak istiyorsunuz yoksa çift olarak mı diye soruyorum. Çift olarak geldiklerinde çok faydalı oluyor, iki tarafı da görüp anlayabilirim. Önce çiftlerle ayrı olarak görüşüyorum. Daha sonra çiftle görüşmelere başlıyorum. Çünkü bazen kaygı durumları oluşabiliyor.İlk seanslarda 'hocam, konuşmaktan çok çekiniyorum' diyenler oluyor. Sakin olun, ben sizi sorularımla yönlendireceğim diyorum. Bunu duyduktan sonra rahatlıyorlar, kimsenin endişesi olmasın. Cinsellik düşünüldüğünde çok güzel ve etkileşimi artıran bir şey. Bu eğitime ve egzersizlere dahil olduğunuzda sıkıntı varsa problem varsa azaltıyoruz. Terapi herkese şart. Cinsel terapi toplum içinde çok tabu olduğu için anlatılmıyor" dedi.

CİNSEL TERAPİSTİN FAYDALARI NELERDİR?

Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık, "Cinsel terapistin faydaları cinselliği kıvamlı ve güzel bir şekilde yaşatmayı sağlıyor. Bu da kişinin ruh ve beden sağlığına çok iyi geliyor. Ruh sağlığına iyi gelmesinin sebebi cinselliği çok güzel bir şekilde yaşadığınız için mutluluk hormonu salgılıyorsunuz, insan kendini mutlu hissediyor. Fiziksel kısma baktığımız zaman cinsellik yaşandığında dört ayrı hormon salgılanıyor; dopamin, serotonin, oksitosin, endorfin. Bunlar stresi azaltan, kortizolü azaltır ve mutluluk hormonu dediğimiz hormonları salgılar. Haz ve mutluluk hormonları insan vücudunda çok etkili bir şekilde gerçekleşmesi müthiş bir durum" açıklamalarıyla cinsel terapistin faydalarından bahsetti.

"CİNSEL KONULAR ÇOK BASTIRILIYOR"

Yanık, sorunların birden çok sebebi olabileceğini vurgulayarak, "Cinsel sorunların çok fazla nedeni vardır. Fiziksel sorunlar olailir. Fiziksel sorun olunca doktorla anlaşmalı çalışıyoruz ve o problemlerle hem doktorlar hem biz ilgileniyoruz. Biz bunu konuşmaya çalışıyoruz, fiziksel bir boyut olabilir. Cinsellik Türkiye'de çok konuşulamayan, bastırılan bir konu. Özellikle kadın açısından çok bastırılan bir durum. Adetlerde kadın evlenmeden önce teyzeler, babaanneler tarafından kenarı çekilip anlattırılır. Konuşulması genel olarak kadın ve erkeğe de ket vuran bir durum. Biz bunu oldukça yıkmaya çalışıyoruz. Bunu güç gösterisi haline dönüştürüyorlar. Daha sonra cinselliği iyi yaşayamayan insan güçsüz insan deniyor" şeklinde konuştu.

VAJİNİSMUS NEDİR?

Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık, "Vajinismus, cinsel işlev bozukluğudur. Kaygıdan ötürü oluşan, kadının verdiği biliçsiz bir tepkidir. Refleks olarak da nitelendirebiliriz. Kadınlar evlenmeden önce toplum tarafından bazı yanılgılara kapılabiliyorlar. Kadın evlenmeden hiçbir şey yapamaz, kendi vajinasına dahi dokunamıyor. Evlendikten sonra eşine kendini açması bekleniyor. Kadın bunu içselleştirip zihninde duvar oluşturuyor. Bu duvar oluştuktan sonra ilk birlikteliklerde sıkıntılar çıkabilir. Bu sıkıntılar, evlenip birlikte olunmak istenince bu kişilere baktığımızda birlikte yaşanacağı zaman iş penetrasyona geldiğinde kadın orada kendini kasıyor, bacakları kapanıyor, elleri yumruk haline gelip kendini çekiyor. Bu kadının zihninde oluşturduğu kaygılardan dolayı oluşuyor. Kendini kasıyor, açmak mümkün değil. Belki aslında çok istekli fakat bunu farkında olmadan yapıyor. Bu olduğu zaman birliktelik gerçekleşemiyor ve ilişki sekteye uğruyor" açıklamasıyla vajinismusa değindi. 

Ayrıca Yanık, vulva ve vajinanın çok karıştırılmasına da değinerek, "Vulva ve vajina aynı şey değildir. İkisi çok karışıtırılıyor. Vulva, kadın vücudunda dışarıdan bakıldığında dış tarafta kalan yerdir. Vajina da daha içeride kalan, rahim kanalı ve yumurtalıkların bulunduğu bölümdür" dedi.

"BOYU MU İŞLEVİ Mİ SORUSU DAHA ÖNEMLİDİR"

Yanık, "Baktığınız zaman penisin boyu mu işlevi mi sorusu daha önemlidir. Ama bir ortalama verilmesi gerekiyorsa, erkeğin karşısındaki kadına zevk verebilmesi için 6-8 santim yeterlidir. Dünya genelinde bu şekilde kabul ediliyor. Bunun altında penis boyu varsa bir doktorla görüşülüp penis büyütme ameliyatı yaptırılabilir" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 57 İLK İLİŞKİDE BAŞARISIZLIK BEKLERİZ"

Erkeklerin yaşadığı cinsel problemlere değinen Yanık, "Cinsellik düşünüldüğü gibi herkesin anne karnından doğduğu gibi müthiş bi şekilde yapabileceği, iyi performansla yapabileceği bir şey değildir. Cinsellik tamamen öğrenilen bir süreçtir, bisiklete binmek gibi düşünebiliriz. İlk seferde sıkıntılar çıkabilir. Biz bir insanla konuşurken bile nasıl iletişim kuracağımızı anlamak için vakit geçiriyoruz. İlk seferde muhteşem olması beklenecek bir şey değildir. Türkiye'de cinsel ilişkilerde ilk seferde sıkıntı çıkması yüzde 57. Yani yüzde 57 oranında biz ilk ilişkilerde başarısızlık bekliyoruz.Erken boşalmanın nedenleri davranışsal bakımdan baktığımız zaman bu öğreniliyor. Erken boşalma, mastürbasyon yaparken öğreniliyor. Ergenlik çağından beri mastürbasyon dönemi olduğunu düşünün. Kalabalık bir ailede büyüyen bir erkeğin mastürbasyon yapmak için uzun süresi olmuyor ve hızlı bir şekilde yapmayı koşullandırıyor. Bu ilerde ilişki hayatına da yansıyabiliyor. Diğer sebep ise karşısındaki kadın onu çok uyarıyor olabilir, çok etkilenmiş olabilir. Nasıl yöneteceğini bilmiyordur, biz seanslarda bunu öğretiyoruz. Geç boşalmak da psikolojik olarak baktığımızda çeşitli dinamikler yer alıyor. Kişi belki uyarılmasını çok kontrol etmek istiyor olabilir, boşalmak istemiyor olabilir ve davranış olarak böyle olmuş olabilir. Erkekler cinselliği bir güç gösterisi olarak görüyorlar. Buna baktığımız zaman bu gücü ne kadar gösterirse o kadar iyi hissediyor. Alkol kullanımı bunu çok etkiliyor, boşalma süresini uzatabiliyor. Erkeğin karşısındaki kadını hamile bırakma korkusu da olabilir. Çok çeşitli sebepleri de olabilir. Antidepresanlar da etkili olabilir. Alkol libidoyu yükseltir eve fakat fazla kullanım da duyumları algılamamasına sebep oluyor. Duyum azaldıkça uyarılma uzalıyor sonrasında orgazm ve boşalma gecikiyor" şeklinde yorumlarda bulundu.

"KARŞI TARAFLA KONUŞMALISINIZ"

Karşı cinsle uyum sağlamak için önceliğin iletişim olduğuna değinen Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık, "Karşı cinsle cinsel uyum sağlamak için o kişiyle konuşup neleri seviyor, nelerden hoşlanıyor konuşulmalı. Genel olarak baktığımızda cinsel ilişki yaşayacakları zaman kendi aralarında konuşmalılar. Gerekiyorsa fantezilerini birbirlerine açmaları gerekiyor. Önce bizim kendimizi tanımamız gerekiyor, sonra bunu karşı tarafa anlatmamız gerekiyor" dedi.

ORGAZM OLAMAMANIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Kadınların cinsel sorunlarına da değinen Cinsel Terapist Melisa Serpil Yanık, "Orgazm olamamanın sebebi yine fizyolojik olabilir, psikolojik olabilir, travmalar olabilir. Vajinismusa yol açan şeyler olabilir. Başkalarından duyduğu dönütler kadında vajinismusa yol açmış olabilir. Geçmişinde yaşanan cinsel istismar burada orgazm gecikmesi oluşturabilir. Orgazm olabilmek için ise biraz kendini serbest bırakmak gerekiyor. O ortamı güvenli hale getirmek gerekiyor, kadın güvenli ortam ister" dedi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.05.03 15:20 - Son Güncellenme: 2024.05.03 22:07 - HABER MERKEZİ
A