Güneş ışınlarına dikkat! Güneşten nasıl korunuruz?

Güneş ışınlarına dikkat! Güneşten nasıl korunuruz?

Nev Esentepe Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Adnan Öbek, yaz mevsiminde güneş ışınlarına karşı vatandaşları uyardı.  Öbek, "Güneşten el, yüz ve boyun derisi daha çok etkilenir. Kuruluk, elastikiyette azalma, lekelenmeler, kaşıntı, yanma ve kızarıklık, su kabarcıkları oluşabilir. Çile benzer görüntüler çoğalır, simetrik lekelenmeler belirir. Koruyucu önlem almak ve kısa süreli güneşlenmek şarttır" dedi.

2024.05.06 08:37 - Son Güncellenme: 2024.05.08 09:38 - Sağlık - CEREN SÜMBÜL
A
Güneş ışınlarına dikkat! Güneşten nasıl korunuruz?

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Yaz mevsiminin gelmesiyle insanlar güneşin tadını çıkarmak için parklara ve sahillere akın etmeye başladı. Nev Esentepe Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Adnan Öbek, sağlık için güneşlenirken her konuda olduğu gibi dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Doktor Öbek, "D vitamini ihtiyacımızın yüzde 90'nı güneşten sağlayabiliriz. Kalan ihtiyacı ise balık, yumurta sarısı, kavun, karpuz, avokado, çilek, muz, mantarlar, ıspanak, brokoli yiyerek besinlerden sağlayabiliriz" dedi.

"D VİTAMİNİ DÜŞÜK OLANLAR İÇİN O SAATLERDE EN FAYDALI SAATLER"

Güneşin çekirdeğindeki bir nükleer reaksiyonun ürünü olan UVB ve UVA ışınlarının deri katmanlarını geçtiğini belirten Öbek, bunun sonucunda deri kanseri, yanıklar, lekelenmeler ve alerjileri oluşturabileceğini açıkladı. Öbek, "Saat 10.00 ve 15.00 arası UV ışınları dik gelir. Açık tenliler o süre içinde fazla güneşlenmemeli aksi halde zarar verir. Güneşe ihtiyacı olanlar, D vitamini düşük olanlar için o saatler en faydalı saatler. Ayrıca yaz aylarında bu saatlerde çocuklar için 15 dakikadan fazla güneşte kalınmaması uygun olur. Aksi halde tahriş, yanık, lekelenmeler ve diğer yan etkileri artar" şeklinde konuştu.

"KOYURUCU ÖNLEM ALMAK VE KISA SÜRELİ GÜNEŞLENMEK ŞARTTIR"

Öbek, açık tenliler ve ince cilt yapısı olanlarda güneş kaynaklı yaşlanma belirtilerinin erken başladığını açıkladı. Öbek, "Güneşten el, yüz ve boyun derisi daha çok etkilenir. Kuruluk, elastikiyette azalma, lekelenmeler, kaşıntı, yanma ve kızarıklık, su kabarcıkları oluşabilir. Çile benzer görüntüler çoğalır, simetrik lekelenmeler belirir. Koruyucu önlem almak ve kısa süreli güneşlenmek şarttır" dedi.

"GÜNEŞ KORUYUCULARDA PARFÜM VE ALKOL OLMAYANLAR TERCİH EDİLMELİDİR"

Güneş kremi kullanımına dikkat çeken Öbek, cilt tiplerine göre güneş kremi alırken hangi faktörlere dikkat etmemiz gerektiğini sıraladı. Öbek, "Yağlı ciltler için su bazlı ve en az 30 faktörlü koruyucular kullanmalıyız. Kuru ciltler için yağlı koruyucular tercih edilmeli bunlar yumuşatır, nemlendirir, tahrişi önler. Güneş koruyucularda parfüm ve alkol olmayanlar tercih edilmelidir. Uzun süre güneşte kalanlar daha sık ve 50 faktörlü koruyucu sürmelidirler" diye belirtti.

Güneşten korunmak ne kadar zor olabilir?

Dermatolog Uzm. Dr. Öbek: Uzun süre solaryuma maruz kalmak erken yaşlandırır

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.05.06 08:37 - Son Güncellenme: 2024.05.08 09:38 - CEREN SÜMBÜL
A