Erkeklerde Trentino İtas, kadınlarda İmoco Conegliano Avrupa şampiyonu oldu

2024.05.06 17:17 - Son Güncellenme: 2024.05.06 17:17
A

Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenen 2024 CEV Şampiyonlar Ligi Süper Finalleri'nde kupa ve madalyalar sahiplerini buldu.

Bu sezon şampiyonluk kupalarını havaya hem erkeklerde, hem de kadınlarda İtalyan takımları kaldırdı.

Erkeklerde bu tür organizasyonların gediklisi, şampiyonluklara alışkın Trentino İtas, kıta voleybolun yükselen değeri Polonya temsilcisi Jastrzebski Wegiel'i net bir skorla 3-0 yenerken;

Kadınlarda iki İtalyan kulübünün kapışmasında nefes kesen enstantaneler yaşandı.

Maç bittiğinde şampiyonluk Nijerya asıllı Paola Egonu'nun formasını giydiği Allianz Vero Volley Milao'ya ya galebe çalan, dünyanın en iyi pasör çaprazlarından İsveçli İsabelle Haaklı Treviso temsilcisi İmoco Volley Conegliano'ya gitti.

Böyle organizasyonlarda temsilcilerimizin başarılarıyla, şampiyonluklarını izlemeye alıştığımızdan, 2024 Antalya finalleri ülkemiz bağlamında beklendiği kadar ilgiyi üzerine çekemedi.

Koşullar ne olursa olsun, evimizde olduğu için gönlümüzden Antalya'da hiç olmadı bir 'Türk takımının finalde yer alması geçiyordu.

Gereğinden fazla boş kalan tribünleri, kendi payıma kulüpler bazında yaşadığımız hayal kırıklığına karşı gösterilen küçük çaplı protesto olarak yorumladım.

Kabul edelim ki, kulüpler bazında değişik nedenlerle böyle bir organizasyonunun yükünü kaldıracak potansiyelde kadrolar oluşturulamadık.

Böyle olunca da şampiyonlukları İtalyan kulüpleri kazandı.

Egonu ve Haak gibi çok önemli iki smaçörün İtalya'yı seçmesi, Vakıfbank ve Eczacıbaşı Dynamit'in elini zayıflatırken, rakiplerine oranla daha spektaküler oyuncularla kadro kuran Fenerbahçe OPET, küçük nüanslarla Antalya'yı kaçırdı.

Her neyse;

2023 voleybol kadınlarda Türkiye'nin yılı olmuştu. 2024'de egemenliği İtalyanlara kaptırdık.

Dönüşümüzün daha fazla gecikmemesini diliyorum.

Yeri gelmişken 'önemli boşluk' olarak gördüğüm ciddi bir eksikliği de burada söylemeden edemeyeceğim.

Organizasyonla ilgili yayın anlaşmaları önceden yapıldığı için, Süper Kupa finalleri ekrandan parası olan seyircilerin tekelinde kaldı.

Voleybol gibi geniş bir genç jenerasyon kitlesine hitap eden bu spor dalının ligde ve Avrupa'da olsun, açık kanallardan yayınlanması düşüncesindeyim.

Bu konuda da TRT'nin genel müdürünün yönlendireceği spor kanallarına büyük sorumluluk düşüyor.

Neredeyse 'kaplumbağa yürüyüşlerini'(!) bile canlı yayın kapsamına alacak kadar açılıp, saçılan TRT; kendi ligimiz kadar Avrupa maçlarını da yayın gündemine alabilirse, voleybol severlere büyük bir iyilik yapmış olur.

Neredeyse reytingi sıfır lüzumsuz bir sürü canlı yayınla, TRT'nin spor ekranlarının boş yere işgal edildiği gün gibi ortada.

Sorun parada ise TRT bir şekilde çözümünü bulur!

Kimin kapısını çalsalar, ellerinde en yukarıdan işi bağlayabilecek güç ve yaptırım mevcutken, milleti paralı ekranlara mahkum etmesinler!

S Spor, maçları PLUS üzerinden verme yerine, bu maçlara özel açık kanallarından birisini kullanabilirdi. Yapmayarak tepki topladılar.

Unutmasınlar ki para her zaman, çözüm değildir!

Erkeklerde İtalyan Trentino İtas zor geçmesi beklenen finali, yıldız smaçörü Francesco Michieletto'nun 4 numaradan yaptığı bloklanması zor hücumlarıyla sonuca bağlayarak 3-0 kazanırken;

Kadınlarda iki süper pasör çaprazı Paola Egonu ile İsabelle Haak'ın güç gösterisi; 'sarışın İsveçli'nin oldu.  

Haak'ın oynadığı Treviso takımı İmoco Conegliano Süper Kupa'yı ikinci kez müzesine götürürken, Egonu'nun takım içinden ekstra destek bulamayan hücum performansı Milano'nun maçı çevirmesine kafi gelmedi.

Şampiyonanın sonunda yapılan bireysel ödül değerlendirmesinde MVP (En değerli oyuncu) ödüllerine erkeklerde Trentino'dan  Francesco Michieletto, kadınlarda ise Conegliano'dan İsabelle Haak layık görüldüler.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları