2017 Tüm Emekli Sen Bursa'dan seslendi: Açlıktan ölmemek için direniyoruz

2017 Tüm Emekli Sen Bursa'dan seslendi: Açlıktan ölmemek için direniyoruz

2017 Tüm Emeklililerin Sendikası Bursa Şubesi, bugün açıklanan emekli zammına tepki için basın açıklaması gerçekleştirdi.

2024.07.03 20:27 - Son Güncellenme: 2024.07.03 20:33 - Bursa Bölge - MAHMUT VURAL
A
2017 Tüm Emekli Sen Bursa'dan seslendi: Açlıktan ölmemek için direniyoruz

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN 

2017 Tüm Emeklililerin Sendikası Bursa Şubesi, bugün açıklanan emekli zammına tepki için basın açıklamasını 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda düzenlendi. 2017 Tüm Emekli Sen adına açıklamada bulunan Bursa Şube Sekreteri Gülçin Ayyılmaz'ın konuşmasından satır başları şöyle;

2024 yılının ilk 6 aylık enflasyonu TÜİK tarafından açıklandı. TÜİK'in enflasyon hesabının güvenilir olduğuna dair kamuoyunda hiç bir emare görünmüyor. Ancak buna rağmen siyasi iktidar, şaibeli enflasyon hesabını esas alarak maaş zamlarımızı bu gerçek dışı enflasyon hesabına göre belirliyor. Bu hesaplar yıllardır gerçekliliğini yitirmiş, emeklileri ölüm sınırında yaşamaya  mahkum etmiş, rasyonellikten uzak hesaplardır.

"KAYIPLARIN TELAFİSİ OLACAKTIR"

Bakanların açıklamalarına bakılırsa Temmuz ayında yapılacak maaşlarda ki kayıpların telafisi düzenlemesi kök maaşlar üzerinden yapılacaktır.  Bu durumda  işçi ve bağ-kur emeklilerinin çok büyük bir kısmının, ele geçen maaşlarında  değişiklik olmayacaktır. Geri kalan emeklilerin bir bölümünde ise yüzde sıfır ile yüzde 25 aralığın da değişik oranlarda, bir kısım kayıpların telafisi olacaktır. Memur emeklilerinin maaşlarında ise; açıklamalara bakılırsa yüzde 20 dolayındaki artış, kayıplarının telafisini karşılamaktan çok uzaktır. Özetle; hali hazırda iktidarın maaş artışı dediği şey, zam veya maaş artışı değil,  eriyen maaşların 2024 Ocak'ta ki, yani 6 ay önceki alım gücüne erişmesi düzenlemesidir. Bu düzmece artış ile o bile mümkün gözükmüyor. 

"AKLIMIZLA OYUN OYNUYORLAR"

Emeklilerin kayıpları ilk 6 aylık TÜİK enflasyon hesabı ile karşılanamayacağı gibi, gelecek 6 ay için de kayıplarımız daha da fazla olacaktır. Şimdiden iktidar bir çok kaleme zam yapmaya başladı. Enerjiye en çok ihtiyaç duyulan bu mevsimde, elektriğe yüzde 38 zam yapıldı bile. 1 Temmuz'dan geçerli denerek, ilk 6 ay için düşük enflasyon hesabı oyununu, göz göre göre kurnazca sergilemekten çekinmediler bile.   Aklımızla oyun oynuyorlar. 

"ÜLKEYİ BU DURUMA GETİRENLER BEDELİNİ ÖDESİN"

Emeklileri, asgari ücretle çalışanları, yani emeğiyle, alın teriyle çalışanları aç bırakarak tasarruf yapılamaz. Bizler bırakın  tasarruf yapmayı, açlıktan ölmemek için direniyoruz. Tasarruf yapılacaksa bu ülkenin kaynaklarına çökenlerin muslukları kesilsin. Bedel ödenecekse, ülkeyi bu duruma getirenler bedel ödesin. Emeklilerin, emekçilerin  yaşam boyu ödedikleri bedel yetti de, arttı da...Neresinden bakılırsa bakılsın, emeklilere, asgari ücretle çalışanlara  yaşam hakkı tanımayan bu anlayışı, bu köle düzenini, bu sadaka sistemini asla kabul etmiyoruz.  

"EMEKLİLERE ULUSAL BÜYÜMEDEN PAY VERİLMİYOR" 

Yıllardır emeklilere ulusal büyümeden pay verilmiyor. Bu bile emeklilerin maaşlarında toplamda çok büyük oranda düşüşe neden olmuştur. Memurlara verilen seyyanen  artışı, memurlar fazlasıyla hak etmiştir. Bu artışın yasa gereği memur emeklilerine de verilmesi gerekirken, yasa arkadan dolanılarak bu artış memur emeklilerine verilmemiştir.Aynı hak emekliler içinde hayatidir. Seyyanen artışın emeklilere de yapılması zorunludur. Acil olarak bütün emeklilerin maaşlarına  15 000 liralık seyyanen artış yapılmalıdır. 

"SEYYANEN ARTIŞ YAPILMALIDIR"

Tekrar ediyoruz. Kısa vadede emeklilerin maaşlarına, Temmuz'da kayıplarımızın telafisi ve gelecek 6 aylık hissedilen enflasyon oranı ve refah payına ilaveten 15 000 liralık seyyanen artış yapılmalıdır. Uzun vadede ise 2008'de uygulamaya sokulan yasa kaldırılmalı, maaş güncelleme katsayısı ve maaş bağlama oranı yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede en düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek yapılandırılmalıdır. Acil olarak sağlığa erişim kolaylaştırılmalı ve sağlıkta ücret ödemeleri kaldırılmalıdır. Bugün kimi ameliyatlarının yapılması için yüz binlerce lira ödeme istendiği bir ortam korkutucudur.  

"TBMM'Yİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ" 

Sendikalaşmamız engellenmektedir. Kurduğumuz sendikalar iktidarın siyasi kararlarıyla kapatılmaktadır. Artık keyfiyata son verilmelidir. Demokratik bir hak olan sendika kurma özgürlüğümüz tanınmalıdır. Bu konuda TBMM'yi göreve çağırıyoruz. Uluslararası sözleşmelere uygun iç hukukta gerekli düzenleme yapılmalıdır. 

"YENİ BİR KÖLECİ DÜZENDİR"

İktidar, Temmuz'da asgari ücreti arttırmayacağını söylüyor. Umuyoruz bu çılgınlıktan vazgeçilir. Yoksulluk sınırının beşte biri kadar bir ücretle insan çalıştırılamaz. İktidarın Mehmet Şimşek eliyle hayata geçirmeye çalıştığı vahşi kapitalizm yeni bir köleci düzendir. Çalışanların da bunu kabul etmemesi gerekir. Zira bu düşük maaşlarla, emekli olunduğunda hali hazırda 10 bin lira maaş alan emeklilerin kaderine ortak olmaktır. 

"İKTİDARI UYARIYORUZ"

İktidarı uyarıyoruz. 22 yıldır sömürdüğünüz, yandaş derneklere, cemaatlere, tarikatlara, yandaş şirket ve müteahhitlere aktardığınız ülke kaynaklarının bedelini biz emeklilere, asgari ücretlilere, emekçilere yüklemenize bütün gücümüzle itiraz edeceğiz. 

"KRİZ YARATANLAR BEDELİNİ ÖDESİN" 

Krizi yaratanlar bedelini ödesin. İnsanca yaşam için demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz. Demokrasilerin seçimden seçime rüşvet aracı olmadığını, demokrasilerin  bir yaşam biçimi olduğunun dersini vereceğiz.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.07.03 20:27 - Son Güncellenme: 2024.07.03 20:33 - MAHMUT VURAL
A