BEMO Başkanı Çelebi: Gayrimenkulde kalıcı çözümler üretmeliyiz

BEMO Başkanı Çelebi: Gayrimenkulde kalıcı çözümler üretmeliyiz

Konut kirasında Haziran 2022 tarihinde yüzde 25 zam artış sınırı getirilmişti. Kira zam sınırlaması bugün itibarıyla kaldırıldı. Kira zam sınırlamasının kaldırılması hakkında Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, Bursada Bugün'e açıklamalarda bulundu.

2024.07.01 16:54 - Son Güncellenme: 2024.07.01 17:03 - Ekonomi - MERVE DENİZ EKİCİ
A
BEMO Başkanı Çelebi: Gayrimenkulde kalıcı çözümler üretmeliyiz

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

Pandemi ve Covid sebebiyle 8 Haziran 2022 tarihinde konut kiralarına yüzde 25 zam artış sınırı getirilmişti. 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren zam sınırlaması kaldırıldı. Kira zam sınırı hakkında Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, "Kalıcı çözümlere ihtiyacımız var" dedi.

"GEÇ KALINMIŞ BİR UYGULAMAYDI"

Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, yüzde 25 kira zammı sınırlamasının kalkmasının geç kalınmış bir uygulama olduğunu belirtti. Çelebi, "Bunun doğurduğu pek çok problem vardı. Adliye koridorları kiracı ve ev sahipleriyle doluydu. Kanuna göre bugünden itibaren yüzde 25 sınırlaması kalkması hem mülk sahiplerini hem de piyasayı rahatlatacaktır. Şu an piyasada vatandaşı etkileyecek çok bariz bir durum yok. Ekonomik şartlara göre kira oranları artmaya devam ediyor. Bunlar dönemsel ve sezonluk hızlandığı zamanlar oluyor tabii ki. Daha sonra düzeliyor. Vatandaşın alım gücü şu an pek yüksek değil. Bugün 3+1 orta seviye dairenin 15 binin altı değil. Asgari ücretin de 17 bin TL olduğu dönemden bahsediyoruz. Enflasyona göre kira artışı uygulanacak. Covid ve pandemiden dolayı yüzde 25 zam sınırı bugünden itibaren bitmiştir. Allah sonumuzu hayır etsin" açıklamalarında bulundu.

"BARINMA; GIDA VE GİYİM GİBİ TEMEL İHTİYAÇTIR"

Emlak Müşavirleri Esnaf Odası Başkanı Erdal Çelebi, kira sınırının kalkmasının emlak sektörünü etkilemeyeceğini vurgulayarak, "Emlak sektörünü çok etkilemez. Bizim için çok değişen bir şey olacağını düşünmüyorum. Barınma; gıda, giyim gibi temel bir ihtiyaçtır, zorunludur. İnsanlar bir şekilde kira vermek veya evlerini kiraya vermek zorundadır. Biz de görevimizi iyi yaptığımız sürece olumsuz bir etkisi olmaz" dedi.

"KALICI ÇÖZÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Çelebi, "Vatandaşın bir tarafı tepkili, diğer tarafı da 3-5 yıldır tepkili. Bir dönem onlara faydası vardı, şimdi diğer tarafa faydası olacak. Baktığınız zaman dengesi yok. Bunlar gelip geçici sorunlar. Kalıcı çözümlere ihtiyaç var. Gayrimenkulde kalıcı çözümler geliştirmeliyiz. Bu anlamda Türkiye'de bu sorunun kökten çözülmesi için yeni çözümler üretilmesi gerekiyor. Kiralar enflasyona göre artış gösterir. Şu an oturulabilir konutlar 15-25 bin arasında değişiklik gösteriyor" açıklamalarıyla gayrimenkul için kalıcı çözümlerin üretilmesi ve bu konuda adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.07.01 16:54 - Son Güncellenme: 2024.07.01 17:03 - MERVE DENİZ EKİCİ
A