CHP'li Özel: Tedbir, önlem ve öngörüyle çalışmayı yürütmemiz gerekiyor

CHP'li Özel: Tedbir, önlem ve öngörüyle çalışmayı yürütmemiz gerekiyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yangından etkilenen Aydın Kuşadası'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2024.07.01 14:40 - Son Güncellenme: 2024.07.01 15:42 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
CHP'li Özel: Tedbir, önlem ve öngörüyle çalışmayı yürütmemiz gerekiyor

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamaları şöyle;

Önce İzmir sınırlarında Selçuk'ta başlayıp sonra Aydın Kuşadası'na sıçrayan ilk verilere göre en az 350 hektarlık orman alanını kaybettiğimiz cumartesi gününki büyük orman yangının olduğu bölgedeyiz.

Öncelikle dün İzmir Torbalı'da patlama sonucunda hayatını kaybeden 5 vatandaşımıza Allahtan rahmet diliyoruz. Tedavisi sürenlere acil şifalar diliyoruz.

Olayı duyduğumuz anda Torbalı Belediye Başkanımız ben aradığımda olay bölgesindeydi. Gün boyunca kendisiyle irtibat halinde olduk. Sayın İzmir Valimizle, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla takip ettik. Oradaki olayı, soruşturmayı tüm boyutlarıyla takip edeceğiz. Orayı birkaç gün içinde yeniden ziyaret etmeyi düşünüyorum. Tamamen bütün deliller toplandıktan ve oradaki çalışmalar normalleştikten sonra. Cumartesi günü ortaya çıkan yangın akşamüstü çalışmalara devam edildi.

İzmir, Aydın Büyükşehir Belediyelerimizin İtfaiye Daire Başkanlıkları bütün ekipmanlarıyla, personelleriyle can siper bir gayret gösterdiler.

Ege'nin neredeyse tüm illerinden Manisa'dan, Denizli'den özellikle Muğla'dan buraya çok önemli yardımlar geldi.

Önemli bir dayanışma gösterildi. Sabaha karşı kontrol altına alındı halen daha soğutma çalışmaları sürüyor. İçerisinde bulunduğumuz yer bir orman kampı. Bu bölgedeki vatandaşların nefes aldıkları, piknik yaptıkları bir bölge. Orayı kaybetmiş durumdayız. Tabii her bir ağaç kayıp çünkü ağaçların dışında 350 hektardaki tüm canlı yaşamını kaybediyoruz. Her bir vatandaşımızın orman yangınları konusunda bireysel sorumluluğu var. Bu yangının bir tanesi Menderes'teki olanı 14 farklı yerde 8 farklı ilçede orman yangınlarına müdahale ettik.

Örneğin Çeşme'deki yoldan geçen birinin sigara izmaritinden, Menderes'teki bir hobi bahçesindeki sigara izmaritinden çıktı. Burada daire başkanlarımız araştırmaların çok yönlü devam ettiğini ifade ediyorlar. Daire bakanımızın ifadesi ve raporlarda da bu tip yangınların yüzde 98'i insan kaynaklı oluyor. O yüzden her bir vatandaşımızın böyle büyük acıları yaşamamak için dikkatli, sorumlu olmaya davet ediyoruz. Ayrıca biz yangını söndürürken büyük bir dayanışma içerisindeyiz. Ama bu sonuçta kriz belediyeciliği. Kriz ortaya çıktıktan sonra bununla mücadele etme. Ama bundan sonraki süreçlerde bizim bütün belediyelerimizin, yerel yönetimlerin, genel yönetime bağlı orman işletme genel müdürlüklerinin tedbir, önlem ve öngörüyle bir çalışmayı yürütmemiz gerekiyor.

Onun için Ege ölçeğinde ilçe belediyeler birliği bünyesinde hem daire başkanlarımızın, diğer ilçelerde itfaiye müdürlüklerimizin, belediye başkan yardımcılarının, genel sekreter yardımcılarımızın katılımıyla Ege'deki orman yangınlarına nasıl daha ciddi önlemler alınabilir?

Nasıl bundan sonraki süreçlerde hem önlemede hem söndürmede hem de geri kazandırmada neler yapabiliriz bunu çalışacağız ve bu konuda yapılması gereken çok şey var. Buradaki orman bölge müdürlüğü için demiyorum ama geçen sene 2021'de 350 bin hektar yani buradakinin bin katı orman kaybettiğimiz 2021 yılından bir deneyimimiz var. Yerel yönetimleri bu işin dışında tutmaya çalışan birtakım yaklaşımlar vardı. Geçen cumartesi biz bunu burada görmedik bundan dolayı memnunuz. Ama merkezi yönetimin alması gereken çok tedbir var.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2024.07.01 14:40 - Son Güncellenme: 2024.07.01 15:42 - HABER MERKEZİ
A