Yıllar sonra İznik Gölü'nde sevindiren görüntü! 1 yılda ne kadar yükseldi?

Yıllar sonra İznik Gölü'nde sevindiren görüntü! 1 yılda ne kadar yükseldi?

Bursada Bugün'ün, Türkiye'nin 5., Marmara Bölgesi'nin ise en büyük gölü olan İznik Gölü'nde yaşanan çekilme ile ilgili takibi sürüyor. 3 aylık ve yıllık olarak yaptığımız izlenimlerde yaklaşık 10 yıldır devam eden çekilmenin geçtiğimiz yıl Haziran ayı sonunda azaldığını görüntülemiştik. Daha önceki yıllarda çekilmenin yer yer 200 metreyi bulduğu gölde yeni çektiğimiz drone görüntülerine göre göldeki su seviyesindeki yükselişin bir önceki yaza göre daha da arttığı görüldü. Önümüzdeki dönemlerde yeterli yağışların gerçekleşmesi durumunda ise İznik Gölü'nün yeniden eski seviyesine gelmesi bekleniyor. 

2024.07.03 14:40 - Son Güncellenme: 2024.07.03 14:55 - Bursa Bölge - FATİH MISIR
A
Yıllar sonra İznik Gölü'nde sevindiren görüntü! 1 yılda ne kadar yükseldi?

FATİH MISIR / BURSADA BUGÜN

Orhangazi ve İznik sınırları içinde yer alan gerek tarım, gerekse turizm ve tarih açısından bölgede  çok önemli bir yeri olan İznik Gölü'nde son yıllarda başlayan çekilme 2022 yılı sonu itibariyle en yüksek seviyeye gelmişti.

Bu çekilmenin en büyük nedeni uzmanlara göre her ne kadar yağış yetersizliği ve buna bağlı olarak buharlaşma olduğu gösterilse de bölge kamuoyu tarafından çekilmenin asıl sebebi fabrikaların bilinçsizce ve yüksek miktarda suyu çekmesi olarak kabul ediliyor.

Kıyıdan 200 metre çekilmişti

İznik gölünde ki hızlı çekilme geçtiğimiz yıllarda korkutucu boyutlara ulaşmış, Özellikle Orhangazi sınırlarından eksilmenin açık bir şekilde takip edildiği bazı bölgelerde çekilmenin boyutu 200 metreyi bulmuştu. Bundan dolayı da  izlenimini yaptığımız gölün Orhangazi sahilinde bulunan iskele geçtiğimiz 2022 yılı sonunda tamamen karada kalmıştı.

Sevindiren yükseliş drone görüntülerimize yansıdı

Çekilmesi ile zaman zaman ülke gündemine bile düşen İznik Gölü'ndeki çekilmenin geçtiğimiz yıl, daha önceki yıllara daha da azaldığı görülmüştü. Bu yaz ise kurak geçen günlere rağmen İznik Gölü'nde daha da yükselme olduğu gözlendi. Buna göre geçtiğimiz 2023 yılı haziran ayında yaşanan yükselme ile Orhangazi sahilinde bulunan iskelenin bir kısmı yeniden sulara gömülürken, Bursada Bugün tarafından yapılan yeni çekimlerde, iskele altında ki seviyenin geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 5 metre daha arttığı görüldü.


 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.07.03 14:40 - Son Güncellenme: 2024.07.03 14:55 - FATİH MISIR
A