D vitamini nedir? D vitamini ne işe yarar? D vitamini hangi besinlerde bulunur?

D vitamini nedir? D vitamini ne işe yarar? D vitamini hangi besinlerde bulunur?

D vitamini, çocukların gelişimine katkı sağladığı bilinirken bağışıklık sistemini güçlendirir. Peki, D vitamini nedir? D vitamini ne işe yarar? D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini fazla veya az alındığında hangi belirtiler ortaya çıkar?

2024.06.18 10:38 - Son Güncellenme: 2024.06.18 10:38 - Sağlık - MAHMUT VURAL
A
D vitamini nedir? D vitamini ne işe yarar? D vitamini hangi besinlerde bulunur?

İnsan vücuduna katkı sağlayan onlarca vitamin, eksikliğinde zarar verebiliyor. Sağlık açısından da oldukça önemli bir yere sahip olan D vitamini, çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için mutlaka almaları gereken vitamin arasında yer alıyor. Aynı zamanda sık hasta olunmaması için sıöça D vitamini tüketilmesi de öneriliyor.Peki, D vitamini nedir? D vitamini ne işe yarar? D vitamini hangi besinlerde bulunur? D vitamini fazla veya az alındığında hangi belirtiler ortaya çıkar?

D VİTAMİNİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

D vitamini, kalsiferol olarak da bilinir. Yağda çözünebilen vitaminlerden biridir. Kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir.

Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir. D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır. Vücuda besinler yoluyla Provitamin-D şeklinde alınır. Güneş ışınlarının etkisiyle deride D vitaminine dönüşür. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

D vitamini kaynakları karaciğer, balık, balık yağı, yumurta, tereyağı, peynir, mantar ve süttür.

D VİTAMİNİ FAZLA VEYA AZ ALINDIĞINDA HANGİ BELİRTİLER ORTAYA ÇIKAR?

D vitamini azlığında, az miktar da kalsiyum ve fosfor alınmasına bağlı olarak kemiklerde yumuşamaya ve kemik ve diş yapısında bozulmalara neden olur. D vitaminin fazlası ise bulantı ve kusma yapar, böbreklere zarar verir.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.06.18 10:38 - Son Güncellenme: 2024.06.18 10:38 - MAHMUT VURAL
A