Denizli'deki sondaj kuyusu patlamasında 10. gün!

Denizli'deki sondaj kuyusu patlamasında 10. gün!

Denizli Sarayköy İlçesinde 29 Nisan'da sondaj kuyusu patladı. 10 gündür gaz salınımının kontrol altına alınamadığı patlamada Sarayköy Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı.

2024.05.09 12:47 - Son Güncellenme: 2024.05.09 12:48 - Güncel - HALKTV
A
Denizli'deki sondaj kuyusu patlamasında 10. gün!

29 Nisan'da Denizli, Sarayköy'de jeotermal sondaj kuyusunun patlaması ardından başlayan gaz sızıntısı devam ediyor. Yerin yüzlerce metre altından tazyikle çıkan gazın insan ve çevre sağlığı açısından hayati tehlike taşıyan "hidrojen sülfür" olabileceği endişeleri artmıştı. Kuyunun ruhsatsız olduğuna dair iddialar öne sürüldü. Çevre halkı gürültü ve kokudan etkilenmeye devam ederken, kuyuyu kapatma çalışmaları sürüyor.

VALİLİK SESSİZ KALIRKEN SARAYKÖY BELEDİYESİ AÇIKLAMA YAPTI

Sarayköy Belediye Başkanı Mehmet Salih Konya, bölgeden ve resmi kaynaklardan gelen bilgileri aktardı. Patlama nedeninin yeraltındaki gaz basıncı olduğunu belirtti.

Patlamadan itibaren Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri ve Sağlık Bakanlığı'ndan ekiplerin bölgede incelemelerde bulunduğunu ve jeotermal alanında deneyimli mühendislerin kuyu üzerinde çalışmalarının devam ettiği bildirdi. Gaz salınımını durdurmak için kuyu basıncını kaldırabilecek bir vana getirildiğini ekledi.

Zehirli gaz iddiaları için, "Sağlık Bakanlığı ekipleri, dört ayrı bölgeye ölçüm cihazları kurdu. Açığa çıkan gaz analiz ediliyor. Şu ana kadar normalin üzerinde çıkan bir ölçüm sonucu ulaşmadı. Salınan gaz "hidrojen sülfür" değil karbondioksit olarak belirlenmiş. Oranın, insan ve çevre sağlığı açısından risk barındırmadığı ancak gazın tekrar tazyikli çıkış riski olabileceği bilgisine ulaştık" açıklamasını yaptı.

"KUYU RUHSATI VE DENETİMİ BAKANLIĞIN YETKİSİ ALANINDA"

Kuyunun ruhsatsız olduğuna dair iddialar için "Kuyu için izin ve ruhsatlar belediyeden değil; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınıyor. Dolayısıyla ruhsat denetiminde yetkimiz yok. Bölgede çok sayıda sondaj kuyusu ve jeotermal kaynak var. Sık sık kükürt kokusu gelir, bu yeni değil ancak Sarayköy sakinleri için konu çözüme kavuşana kadar takipçisi olacağız." dedi.

Patlama sonrası gaz salınımı ve Sarayköy halkının tedirginliği devam ederken 10. günde Sarayköy Cumhuriyet Başsavcılığı "Çevrenin Taksirle Kirletilmesi" suçundan soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2024.05.09 12:47 - Son Güncellenme: 2024.05.09 12:48 - HALKTV
A