"İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi

"İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi

DOĞADER, İnegöl'de bulunan altın madeni hakkında basın açıklaması düzenledi. Eymir Köyü sakini Ayşegül Döğer, "Bizler maden istemiyoruz" dedi.

2024.06.29 13:40 - Son Güncellenme: 2024.06.29 15:02 - Bursa Bölge - MERVE DENİZ EKİCİ
A
"İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi
00:15 "İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi

İLGİLİ VİDEO

"İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi

00:53 "İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi

İLGİLİ VİDEO

"İnegöl'de siyanüre ve altına hayır" eylemi

MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN

DOĞADER, köy sakinleri ile birlikte İnegöl ilçesinde ilk olarak Eymir, Sülüklügöl, Kurşunlu, Süpürtü, Babaoğlu ve Küçükyenice mahallelerini etkileyecek altın madeni hakkında muhtarlık önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gerçekleşen basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Hasan Öztürk ve Kayıhan Pala katılım gösterdi. 

"SİYANÜR ALTIN MADENİ İSTEMİYORUZ"

DOĞADER Başkanı Murat Demir basın açıklamasını gerçekleştirdi. Demir, "Daha güzel günler için bir araya gelmek isterdik. Geçtiğimiz günlerde öğrendik ki köy sınırları içerisinde ormanlık alanlarda ormanımız kesilerek altın madeni sondaj çalışmaları başlatılmış. Bunlar başlatılırken köyümüzün muhtarına, insanına haber bile verilmemiş. Sanki bu köy onların. Köylülerimiz hemen organize olup bize haber verdiler. Toplandık, çünkü köyümüzde siyanür, altın madeni istemiyoruz" dedi. 

"ÜLKE TOPRAKLARI MADENCİ ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR"

Demir, "Ülkemizde son 20 yılda 386 tane madencilik ruhsatı verilmiş. Ülkemizin ormanları, meraları, tarım toprakları madenci şirketlere peşkeş çekiliyor. Bu şirketler özel şirketler. Bu özel şirketlerin yüzde 80'i yabancı şirketler. Bu sömürge madenciliğidir. Ülkemizin topraklarını yabancı şirketlere sömürtmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

"BİZ MADEN İSTEMİYORUZ"

Eymir Köyü sakini Ayşegül Döğer, "Bizler, alanın köyümüze yakınlığı sebebiyle her zaman ihtiyaç duyduğumuz ormanlarımızı ve verimli topraklarımızı korumak için her seferinde bu  araştırmaların yapılmasına itiraz ettik. Ve bunu herkes bilmelidir ki itiraz etmeye devam edeceğiz. Yüzlerce yıldır bu bölgede yaşayan vatandaşlar olarak geniş, verimli topraklara ve meralara sahip bu alanda, yaşamımızı sürdürebilmemiz ve çocuklarımızın geleceği için çiftçilik ve hayvancılık yapmaya devam etmek istiyoruz. Evet bu yaşam mücadelemizi verirken devletimizden, belediyelerimiz isteklerimiz var. Mesela, kapalı sistem sulamanın ovamızdaki tüm tarlalara ulaşmasını istiyoruz. Devletimizden yeterli mazot desteği istiyoruz. Tohum, fidan, yem ve gübre desteği istiyoruz. Ancak görüldüğü üzere bu isteklerimiz. Bizler maden istemiyoruz" şeklinde konuştu. 

"TOPRAĞIMIZIN ÜSTÜ ALTINDAN DAHA KIYMETLİDİR"

Döğer, "İlk olarak ormanlarımızın, su kaynaklarımızın, belirli tarım arazilerimizin ve meralarımızın kullanım hakkı madenlere geçecek, Planlanan rakamlara göre 43 kilometre karelik ormanlık alan, yani 43 milyon metre karelik bu doğa harikası, yüzlerce yılda yetişen ve gelişen bu güzel ormanımız önce sıyırma adı verilen işlem ile gözümüzün önünde milyonlarca ağaç kesilmek suretiyle  yok edilecek. Bu esnada gerçekleştirilecek dinamitli patlatmalar ile yeraltı su yollarımız değişecek, su kaynaklarımız azalacak. Oluşturulacak rezerv alanlarında getirilen toprak yığınları Siyanürlü yıkama adı verilen işlem sonrası öncesinde buharlaşma ve yağmurlarla üzerimize asit olarakyağacak. Toprağımıza suyumuza siyanür buluşacak, zehir buluşacak, bizler halkımıza Siyanürlü sebze,meyve üretmek ve yedirmek istemiyoruz. Bizler halkımızın sağlığının, çıkartılmak istenen altından daha kıymetli olduğunun bilincindeyiz. Toprağımızın üstü, altından daha kıymetlidir" açıklamalarında bulundu.

"BU MÜCADELE BU ÜLKENİN ÇOCUKLARI İNSANCA YAŞASIN DİYE"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, "Bir hafta önce buradaydık, çok açık bir şekilde söyledik. Onlar sizden yaşam alanlarınızı alacaklar, sizin ekmeğinizi elinizden alacaklar, ormanınızı tarlalarınızı kendi çıkarları için çöpe dönüştürecekler. Biz vatandaşla yan yana gelerek topraklarımızı alacağız, tarım alanlarımızı alacağız. Değerli dostlar, kadın arkadaşlar. Aslında bütün mücadele, bu ülkenin çocukları insanca yaşasın diye. Altın takmadan da yaşanır, altın almadan yaşanır. Onlar bizim ekmeğimize, aşımıza el koyuyor niçin? Üç kuruş kazanmak için. Onlara karşı hep birlikte olacağız. Bunlar, suyunuzu, ekmeğinizi, aşınızı alanlar. Herkesi dayanışmaya davet ediyoruz" dedi. 

"BU CENNET YER TAHRİBATLA KARŞILAŞMASIN DİYE MÜCADELE EDECEĞİZ"

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, "Kadınlar direndikçe, çocuklar direndikçe biz kazanacağız. Ben yıllarca bu mücadelelerin içindeyim. Burada kadın ağırlıklı olduğunu görüyorum o yüzden mücadeleyi kazanacağımıza inancım tam. Burada altın madeni denilen, siyanürle altın çıkartma faliyetleri yürütülecek. Altın faaliyetleriyle birlikte insan ve çevre sağlığı açısından ağır metalleri de içeriyor. Kadınlar için üreme sorununa, çocuklar için zekada gerilemeye kadar giden sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu yeşilliği sırf bir kaç patron para kazansın diye yok etmemeleri için kazanmak zorundayız. Şirketler geldiğinde size yalan söyleyecekler. İliç'i bir ziyaret edin. Orada ne tip yalanlar söylendiğini ve neler yaşadıklarını görün. Biz bu cennet yer, tahribatla karşılaşmasın diye, mezarlıklarınız bile sökülmesin diye mücadele etmek zorundayız" açıklamalarında bulundu. 

"ONLAR SİZİN YEŞİLİNİZİ DEĞİL PARA YEŞİLİ SEVİYORLAR"

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, "Doğanın binlerce yıl içerisinde oluşturduğu yeraltı madenlerine göz dikenler kim? Size sormadan, kimseye sormadan arama iznini kimden aldıklarını kendi kendinize de sorun. Milletinin yanında olmayan, doğasını korumayan, insanını korumayan kim? Böyle bir iktidar var. Her şeyden önce insanını, doğasını savunuyorsunuz. Çok uluslu şirketleri hep birlikte kovacağız. Onların sizin yeşilinizle işi yok, onlar para yeşili seviyorlar. Üç beş kişi zenginleşecek diye bu güzel doğayla dertleri yok. Siz hep buradasınız. Bu birlikteliğinizi bozmayın. İçinizden bazılarını satın almaya çalışacaklar. Geleceğinize sahip çıkın. Bu ülkeler kendi ülkelerinde maden arayamıyorlar. Çünkü orada doğanın bir değeri var" ifadelerini kullandı. 

"BİRLİK VE MÜCADELENİZİ SONUNA KADAR GÖTÜRÜN"

Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, "Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışacağız. Süreç uzun bie süreç. Bu süreçte sabırlı ve birlikte olmalıyız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gidiyoruz. Hemen sonuç alamazsak bize kızmayın. Bu uzun bir mücadele. Siz de bu toprakları korumak adına uzun yıllar mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz, bunu unutmayın. Birlik ve mücadelenizi sonuna kadar götürmeniz gerekiyor" şeklinde konuştu.

YAPILAN ARAMA ÇALIŞMALARINDAN KARELER

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.06.29 13:40 - Son Güncellenme: 2024.06.29 15:02 - MERVE DENİZ EKİCİ
A