İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer kimdir?

İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer kimdir?

İnsan hakları avukatı olan İşçi Partisi lideri Keir Starmer, 4 Temmuz genel seçimlerin ardından İngiltere'nin yeni başbakanı oldu. Peki, Keir Starmer kimdir?

2024.07.05 09:54 - Son Güncellenme: 2024.07.05 09:54 - Dünya - HABER GLOBAL
A
İngiltere'nin yeni başbakanı Keir Starmer kimdir?

İngiltere'de son yapılan genel seçimde ipi göğüsleyen İşçi Partisi oldu. Böylece İngiltere'de, Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarı son buldu. Peki yeni İngiltere Başbakanı olması beklenen İşçi Partisi lideri Keir Starmer kimdir?

KEİR STARMER KİMDİR?

Keir Starmer, aslen bir Londralı. Babası işçi, annesi hemşire ve ikisi de İşçi Partili.

1962'de doğan oğullarına adını da, partinin kurucu liderlerinden Keir Hardie'den esinlenerek vermişler.

Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Keir Starmer, daha sonra Oxford Üniversitesi'nde yüksek lisansını tamamladı.

Bir dergide editörlük yapan Starmer, 1987'de insan hakları alanında avukatlığa başladı.

2008-2013 yılları arasında Kraliyet Kamu Savcılığı Direktörlüğü'nü yürüttü.

Aslına bakılırsa sol siyasetle olan ilişkisi çok eskilere dayanıyor. Adını 19. yüzyılın sonlarında İşçi Partisi'ni kuran Keir Hardie ile paylaşıyor.

2015 genel seçimlerinde Avam Kamarası'na seçilen Starmer, Eylül 2015'te yeni parti lideri Jeremy Corbyn tarafından Göçten Sorumlu Gölge Bakanı olarak atandı. 2016 yılında, Corbyn'in liderliğini protesto etmek amacıyla İngiliz gölge kabinesinin Haziran 2016'daki genel istifalarının bir parçası olarak istifa etti, ancak aynı yılın sonlarında, AB üyelik referandumunun ardından Avrupa Birliği'nden Çıkıştan Sorumlu Gölge Dışişleri Bakanı olarak Corbyn yönetimindeki yeni bir görevi kabul etti. Starmer, Brexit konusunda "kalmak" yönünde oy vereceğini belirttiği ikinci bir referandumu savundu, bu politika nihayetinde 2019 İşçi Partisi seçim beyannamesine dahil edildi.

Mayıs 2022'de İngiliz polisi, 2021'de Birleşik Krallık'ta yürürlükte olan sıhhi hücre hapsi kurallarının ihlal edildiği iddiasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

SİYASİ POZİSYONU

Starmer, 1980'lerde ve 1990'larda genç bir adam olarak Sosyalist Alternatifler ve Sosyalist Avukat dergileri için makaleler yazdı. Temmuz 1986'da Starmer, Socialist Alternatives'in ilk sayısında sendikaların "endüstri ve toplum" üzerinde kontrole sahip olması gerektiğini yazdı. Socialist Lawyer'da, toplumdaki değişimin ancak temel haklar tartışılarak sağlanabileceğine inanmanın anlamsız olduğunu söylerken "Karl Marx elbette haklıydı" diye yazdı.

Kendini sosyalist olarak tanımlayan Starmer, sosyalizmi savunmasını "eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek için yanan bir arzu" tarafından motive edildiğini belirtti. Starmer, halefi Jeremy Corbyn aksine İşçi Parti'sinin "yumuşak sol" kanadından bir siyasetçi olarak tanımlanmaktadır. Starmer'ın eski bir hukuk meslektaşı olan Gavin Millar, siyasetini Starmer'ın kabul ettiği bir karakterizasyon olan "kırmızı-yeşil" olarak nitelendirmiştir.

KEİR STARMER EVLİ Mİ?

Starmer, 2007 yılında Victoria Alexander ile evlendi Daha önce avukat olan eşi şimdi Ulusal Sağlık Servisi'nde çalışıyor. Çiftin iki çocuğu, annelerinin Yahudi inancına göre yetiştiriliyor. Starmer, Tanrı'ya inanmadığını ancak inanca ve onun insanları bir araya getirme gücüne inandığını belirtti.

Starmer, Kuzey Londra'nın amatör bir takımı Homerton Academicals'ta futbol oynamış ve Premier Lig ekibi Arsenal'i desteklemektedir.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2024.07.05 09:54 - Son Güncellenme: 2024.07.05 09:54 - HABER GLOBAL
A