RUMELİSİAD Başkanı Alp: Üretmeden vergileri artırmak çözüm değil

RUMELİSİAD Başkanı Alp: Üretmeden vergileri artırmak çözüm değil

Rumelili Yönetici İş Adamı ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) Başkanı Zarif Alp Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi paketi ve asgari ücret hakkındaki açıklamalarını Bursada Bugün'e değerlendirdi.

2024.07.04 14:35 - Son Güncellenme: 2024.07.05 18:06 - Ekonomi - MAHMUT VURAL
A
RUMELİSİAD Başkanı Alp: Üretmeden vergileri artırmak çözüm değil

MAHMUT VURAL / BURSADA BUGÜN

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları gündem olmaya devam ediyor. Yeni bir vergi paketi hazırlığında olduklarını dile getiren Bakan Şimşek, "Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmek değil" açıklamalarında bulunmuştu. Bursa'nın önde gelen iş insanları yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. RUMELİSİAD Başkanı Zarif Alp, konu hakkında Bursada Bugün'e konuştu. Alp,  vergi paketinin eleştirilecek taraflarının olduğunu söylerken olumlu taraflarının daha fazla olduğunu söyledi.

 "Sadece vergi düzenlemeleriyle, vergiyi artırmakla bu işin olamayacağı kesindir" diyen Alp, "Öncelikle Türkiye'deki dert kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması olayıdır" dedi.

"ÜRETMEDEN VERGİLERİ ARTIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL"

Yeni vergi sisteminin tartışmaya açılmamasını değerlendiren Alp, " Bu konu aslından Türkiye'de hep var olan bir konu, herkes konuyu bir tarafa çekmeye çalışıyor. Biz de halk olarak sanayiciler ve iş insanları olarak gerçekte neyin doğru, neyin yanlış olduğu konusunda tereddüt yaşıyoruz. Bence her konu çok açık olmalı ve eleştiri yapanlarda çok açık şekilde vaatlerini söyleyebilmeli ki doğrular bulunsun. Bence bu paketin geliştirilmiş hali Türkiye'ye bir şey getirebilir. Üretmeden vergileri artırmak çözüm değil." ifadelerini kullandı.

"ELEŞTİRMEK DÜNYANIN EN KOLAY İŞİDİR"

Daha adil bir vergi sistemi ile daha iyi vergi geliri olamaz mı sorusuna karşılık "Her şeyin daha iyisi ve gelişmişi var" diyen Alp, "Fakat bunu söylerken o daha iyiyi ortaya koymamız lazım. Biz iş insanları olarak, çalışan insanlar olarak ve sabit gelirli olarak 'Neyi bekliyoruz, nasıl olmalı?' demeliyiz. Eleştirmek dünyanın en kolay işidir. Asıl önemli olan eleştiriye doğru cevap bulmaktır. En büyük sıkıntımız zaten" şeklinde konuştu.

"SADECE ASGARİ ÜCRETİ YÜKSELTMEKLE BU İŞİ ÇÖZEMEYİZ"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan, Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmayacağını açıklamıştı. Bakan Işıkhan'ın ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ""Gelişmekte olan ülkelerde en yüksek asgari ücret bizde, Türkiye'de asgari ücret düşük değil" açıklamaları da gündem oldu. Konu hakkında konuşan RUMELİSİAD Başkanı Zarif Alp, "Sadece asgari ücreti yükseltmekle bu işi çözemeyiz. Biz gerçekten piyasadaki maliyetler ve satışlarla ilgili insanların talepleri olduğu sürece enflasyonu önleyeceklerini düşünmüyorum diye konuştu.

Asgari ücretin artırılmasının zamanı olmadığını söyleyen Alp, "Zaten firmalar özellikle sanayi firmaları asgari ücretin oldukça üstünde bir maaş vermektedir. O yüzden şu anda asgari ücretin artırılması doğru değil" dedi.

"BUNDAN SONRAKİ HER ARTIŞ BİZİ GERİYE GÖTÜRECEKTİR"

Son olarak olası bir asgari ücret artışının sanayi sektörünü etkileyeceğini dile getiren Alp, "Bizim maliyetlerimiz inanılmaz arttı. Enflasyon olmuş yüzde 60-70, kur ilk 5 ayda yüzde 6-7 artmış. Siz hangi maliyetle Avrupa'daki doğu ülkeleriyle mücadele edeceksiniz? Polonya, Macaristan ve Slovenya bizden çok daha ucuz. Biz bu kurlarla onlarla bu maliyetlerle nasıl mücadele edeceğiz? Şu an da sanayici gerçekten bu kurları tahmin edemez hale geldi. Bundan sonraki her artış bizi geriye götürecektir" ifadelerini kullandı.

BALKANTÜRKSİAD Başkanı Şakir: Bize ciddi ambargo uyguluyorlar

TESK Başkanı Palandöken'den Bursada Bugün'e vergi ve asgari ücret yorumu

BTB Başkanı Matlı'dan yeni vergi taslağı ve asgari ücret değerlendirmesi

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2024.07.04 14:35 - Son Güncellenme: 2024.07.05 18:06 - MAHMUT VURAL
A