Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye var mı? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var?

Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye var mı? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var?

UNESCO, Dünya Miras Listesi'nin yanı sıra bir de Somut Olmayan Kültürel Miras listesi oluşturdu. Peki,  Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye var mı? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var? Türkiye, Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde kaçıncı sırada? Somut Olmayan Kültürel Miras nasıl korunur? UNESCO tarafından listeye alınan somut olmayan kültürel miraslarımız nelerdir? Somut olmayan kültürel simgeler nelerdir?

2024.05.09 08:51 - Son Güncellenme: 2024.05.09 09:34 - Yaşam - MERVE DENİZ EKİCİ
A
Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye var mı? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var?

UNESCO somut olmayan kültürlerin korunması ve önemlerinin fark edilmesini sağlamak amacıyla Somut Olmayan Kültürel Miras listesi belirledi.. Peki, Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye var mı? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var? Türkiye, Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde kaçıncı sırada? Somut Olmayan Kültürel Miras nasıl korunur? UNESCO tarafından listeye alınan somut olmayan kültürel miraslarımız nelerdir? Somut olmayan kültürel simgeler nelerdir?

SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS NEDİR?

Somut olmayan kültürel miras, bir topluluğun yada bireyin kendi kültürel mirasının parçası olarak gördüğü her türlü bilgi, beceri, uygulama, ifade ve bunlarla ilişkili araç, gereç ve mekanı ifade eder. 

UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE TÜRKİYE VAR MI?

Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde en çok unsur kaydettiren 2. ülke olarak yer alıyor.

UNESCO SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNDE TÜRKİYE

Türkiye, 27 somut olmayan kültürle listede 2. Sırada bulunuyor. Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Mirasları şu şekilde:

1. Meddahlık Geleneği

2. Mevlevi Sema Törenleri

3. Âşıklık Geleneği

4. Karagöz

5. Nevruz

6. Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri ve diğer)

7. Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah

8. Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali

9. Geleneksel Tören Keşkeği

10. Mesir Macunu Festivali

11. Türk Kahvesi ve Geleneği

12. Ebru: Türk Kâğıt Süsleme Sanatı

13. İnce Ekmek Yapımı ve Paylaşımı Geleneği: Lavaş, Katrıma, Jupka, Yufka (Azerbaycan, İran, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye ile ortak dosya)

14. Geleneksel Çini Sanatı

15. Bahar Bayramı Hıdırellez (Makedonya ile ortak dosya)

16. Dede Korkut-Korkut Ata Mirası: Kültürü, Efsaneleri ve Müziği (Azerbaycan ve Kazakistan ile Ortak Dosy)

17. Geleneksel Türk Okçuluğu  

18. Minyatür Sanatı (Azerbaycan, İran ve Özbekistan ile Ortak Dosya)

19. Geleneksel zekâ ve strateji oyunu: Togyzqumalaq, Toguz Korgool, Mangala / Göçürme (Kazakistan ve Kırgızistan ile Ortak Dosya)

20. Hüsn-i Hat, Türkiye'de İslam Sanatında Geleneksel Güzel Yazı

21. Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Toplumsal Etkileşim Sembolü (Azerbaycan ile ortak dosya, 2022)

22. İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpeğin Geleneksel Üretimi (Afganistan, Azerbaycan, İran, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan ile ortak dosya)

23. Nasreddin Hoca/Molla Nesreddin/Molla Ependi/Apendi/Afendi Kozhanasyr Fıkra Anlatma Geleneği (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ile ortak dosya)

24. Tezhip/Tazhib/Zarhalkori/Tezhip/Naqqoshlik (Azerbaycan, İran İslam Cumhuriyeti, Tacikistan ve Özbekistan ile ortak dosya)

25. İftar/Eftari/İftar/İftor ve Sosyo-Kültürel Gelenekleri (Azerbaycan, İran İslam Cumhuriyeti ve Özbekistan ile ortak dosya)

26. Balaban/Mey Zanaatkârlığı ve İcra Sanatı (Azerbaycan ile ortak dosya)

27. Sedef Kakma İşçiliği (Azerbaycan ile ortak dosya)

Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var?

İLGİLİ GALERİ

Somut Olmayan Kültürel Miras nedir? Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde Türkiye'den neler var?

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2024.05.09 08:51 - Son Güncellenme: 2024.05.09 09:34 - MERVE DENİZ EKİCİ
A