Kamuran Vatansever

Kamuran Vatansever

Zindan Kapı ve Güncel Sanat Galerisi

2024.02.14 10:13 - Son Güncellenme: 2024.02.14 10:37
A

Milattan önce 2. yüzyılda Bitinya Kralı I. Prusias döneminde yapımına başlanan kent surlarının beş ana kapısından biri olan Zindan Kapı, restore edilerek 17 Ekim 2021 tarihinde müze ve çağdaş sanat galerisi olarak açılmıştır.

Osmanlı dönemine ait belgelerde adı ''Bab-ı Siccin'' olarak geçen zindan, surların altında yer altı zindanlarının bulunmasından dolayı ''Zindan Kapı'' adını almıştır.

Kentin korunmasında ve kent sınırlarının belirlenmesinde önemli bir işleve sahip olan ve 3400 metre boyunca uzanan surlar, 67 kule ve 5 ana kapıdan oluşmaktadır. Bursa surlarına ait bu beş ana kapı Saltanat Kapısı, Taht-ı Kale Kapısı, Yer Kapısı, Kaplıca Kapısı ve Zindan Kapısı'dır. Bu kapılardan üçü kente dışarıdan ve doğrudan giren ana sur kapılarıdır (Saltanat Kapısı, Taht-ı Kale Kapısı, Kaplıca Kapısı),  diğer iki kapı ise iki sur arası bölümden kente giren kapılardır (Yer Kapısı ve Zindan Kapısı.)

Bursa kentinin ilk plan kurgusu Kartacalı komutan Hannibal tarafından yapılmış ve kent surlarının inşa edildiği dönemde kent, ''Uludağ'ın eteklerinde kurulan Prusias'ın kenti'' olarak anılmış, zamanla bu ifade Bursa halini almıştır.

Osmanlı Dönemi itibariyle suçluların tutulduğu  bir zindan olan Zindan Kapı içerisinde kanlı kuyu, işkence odası, kule bağlantılı koridorlar ve zindan gibi bölümleri bulundurması ile İstanbul Yedikule Zindanları ile benzerlik göstermektedir.

Müzede Bitinya, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik kazılardan elde edilmiş buluntılara, kente ait haritalara ve kentin yüzyıllar boyunca  geçirmiş olduğu dönüşümü gösteren dijital sergi üniteleri yer almaktadır.

Müzenin zemin katında ''Surlarda Bitinya Dönemi'', 1. katında ''Surlarda Roma - Bizans Dönemi'', 2.katında ise ''Surlarda Osmanlı Dönemi''ne ait sergilemeler yer almaktadır.

Bitinya Dönemi'ne ayrılan zemin kat galerisinde, Helenistik Dönem ile Bursa kentinin kuruluş amacına ilişkin bilgiler bulunmaktadır.

1. katında bulunan galeride ise Roma Dönemi'ne ait silahların replikaları ve Bursa kentinin 1326 yılında Osmanlılar tarafından fethine kadar olan tarihsel sürecine ait bilgiler kiosklar ve animasyon filmleri ile aktarılmaktadır.

2. kat galerisinde Osmanlı Dönemi'ne ait savaş aletlerinin replikaları sergilenmektedir. Bu galeride aynı zamanda, Bursa kentinin Orhan Gazi tarafından fethedilmesi ve gelişimi ile ilgili bilgiler kiosklar aracılığı ile oluşturulan haritalarla ziyaretçilere aktarılmaktadır.

Surların restorasyon aşamalarının yer aldığı 3. katta bulunan galeriden 9. ve 10. kulelere geçiş yolları bulunmaktadır. 9. Kule ise dijital sergi alanına dönüştürülmüştür.

Müzenin girişinde ''Kanlı Kuyu'' bulunmaktadır, rivayetlere göre bu kuyu bedensel infazların gerçekleştiği yerdir.

Bursa surlarının önemli bir parçası olan zindanın restore edilerek müze olarak yeniden işlevlendirilmesi kentin kültür tarihinin gelişimine katkı sağlamaktadır.

''DOĞANIN ALGORİTMALARI'' SERGİSİ

Medya sanatçısı Leo Işıkdoğan'ın 17 Eylül 2024 tarihine kadar Zindan Kapı & Güncel Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilen ve ''Doğanın Algoritmaları'' adı verilen sergisinde yer alan çalışmalar yaratıcı kodlama ve yapay zekanın birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Sergide sanatçı soyut temsiller yoluyla doğanın basitliğini ve karmaşıklığını keşfetmek için dijital imgeler üretmiştir. Sergi kapsamında sanatçının 7 çalışması sergilenmektedir.

Müze, Pazartesi günleri hariç her gün saat 09:00 - 17:30 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları