AK Partili milletvekiline hacda gözaltı

AK Partili milletvekiline hacda gözaltı

TBMM İdare Amiri, AK Parti İstanbul Milletvekili ve Filistin Dostluk Grubu Başkanı Hasan Turan, Suudi Arabistan'da gerçekleştirdiği hac ziyareti sırasında boynuna kefiye taktığı için, Suudi polisi tarafından gözaltına alındı.

2024.06.28 13:50 - Son Güncellenme: 2024.06.28 13:51 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
AK Partili milletvekiline hacda gözaltı

Sol'un haberine göre; Turan, boynuna Filistin'in direniş sembollerinden birisi haline gelen kefiye sararak tavaf etmek istedi. Suudi polis ekipleri önce kefiyeyi çıkarmasını istedi, çıkarmayınca gözaltına aldı. Türkiye Dışişleri'nin devreye girdi, yaklaşık 1,5 saat süren gözaltı süresinin ardından serbest bırakıldı. Turan, kefiyesini çıkararak tavaf yapmaya devam etti. 

Kefiye nedir?

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi militanlarından Leyla Halid ve kefiye.   

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi gerillası olan Leyla Halid, 1969 yılında kaçırdığı İsrail uçağıyla adını duyurmuştu. Roma'dan Atina'ya giden uçağı Şam'a indiren Halid, kimseye zarar vermemiş, eylemin esas amacının siyonist İsrail rejimine karşı Filistinlilerin mücadelesini dünyaya duyurma ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutsakların serbest bırakılması olduğunu belirtmişti.

Siyah-beyaz renklere sahip, balık ağı desenindeki kefiye, oldukça eski bir gelenek.

İlk olarak Irak'ın Küfe kentinden çıktığı düşünülüyor. Ancak sonraları bölgede çiftçiler ve Bedeviler tarafından, güneşten, kumdan, soğuktan ve zorlu havalardan korunmak için kullanılmış.

1930'larda Filistin'de İngiliz mandasına karşı savaşanlar da kefiye takıyordu. 1960'larda ise Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yaser Arafat ve dönemin sarsıcı eylemlerine imza atan Leyla Halid gibi Filistinli savaşçılarla, kefiye tüm dünyada tanınmaya başlandı.

Türkiye'de ve Orta Doğu genelinde kullanılan kefiye, "poşu" ve "puşi" gibi adlarla da biliniyor.

İsrail kefiye takmanın "provokasyon" olduğunu ileri sürüyor.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2024.06.28 13:50 - Son Güncellenme: 2024.06.28 13:51 - HABER MERKEZİ
A