Bir zamanlar yarım milyon nüfusu olan kayıp kıta yeniden keşfedildi!

Bir zamanlar yarım milyon nüfusu olan kayıp kıta yeniden keşfedildi!

Avustralya kıyılarında olan o kıtada bir zamanlar yarım milyon kişi yaşarken kaybolmuştu. Batık olarak bulundu herkesi şaşkına çevirdi. Bakın kayıp kıta neredeymiş...

2024.06.27 14:40 - Son Güncellenme: 2024.06.27 14:43 - Güncel - ENSONHABER
A
Bir zamanlar yarım milyon nüfusu olan kayıp kıta yeniden keşfedildi!

Kuzey Avustralya kıyılarında yer alan ve bir zamanlar yarım milyon kadar insana ev sahipliği yapan o kara parçası keşfedildi.

Batık halde bulunan bu kıta parçası, son 65 bin yılın büyük bir bölümünde yüzeyde toplamda 390 bin kilometre kareyi kaplayan geniş bir kara parçasıydı.

Yeni Zelanda'dan büyük olan bu kıta parçası Queensland Griffith Üniversitesi'nden Kasih Norman liderliğinde adeta bir dönüm noktası olarak nitelendirilebilecek bir keşif olarak kaydedildi.

Avusturalya'nın Kuzeybatısında

Tam olarak Avusturya'nın kuzeybatı Sahanlığı'ndaki karmaşık manzara adlandırılan noktanın bugün kıtada bulunan hiçbir manzaraya benzemediği de kaydedildi.

Kıtayı keşfeden ekip gerçekleştirdikleri bir basın bülteninde, o kıtada yaşayan insanların çevre bölgelerde yaşayan insanlarla benzer diller konuştuğunu ve benzer tarzlara sahip olduklarını dile getirdiler.

Ayrıca, yaklaşık 18 bin yıl önce son Buzul Çağı sona erdiğinde, küresel ısınmanın deniz seviyelerinin yükselmesine neden olduğunu ve bunun da dünya kıtalarının büyük bir kısmını yok ettiğini açıkladı. Bu durumunda Sahul süper kıtasını Yeni Gine ve Avustralya'ya böldüğü ve Tazmanya'nın anakaradan başlatışını kestiği belirtildi.

Yeniden keşfedildi

Yeni yayınlanan bulgular ise, eksik ayrıntıların çoğunu doldurmayı başardı. Kuzeybatı Sahanlığı'da bir zamanlar insanların yaşadığı takımadalar, göller, nehirler ve hatta büyük bir iç deniz içeren yemyeşil bir bölge olduğunu ortaya çıkardı.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2024.06.27 14:40 - Son Güncellenme: 2024.06.27 14:43 - ENSONHABER
A