Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye'nin önceliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye'nin önceliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Kayseri'deki olayları ilişkin açıklama yapan Erdoğan, "Kayseri'de son derece rezil bir olay üzerinden bir kaos oyunu yazıldı. Ne biz ne Suriyeli kardeşlerimiz bu tuzağa düşmeyeceğiz. Vandallığa ve ırkçılığa boyun eğmeyeceğimizi söylemek istiyorum. Bayrağımıza uzanan mülevves elleri kırmasını bildiğimiz gibi, ülkemize sığınan mazlumlara uzanan elleri de kırmasını biliriz" dedi.

2024.07.02 19:53 - Son Güncellenme: 2024.07.02 20:42 - Siyaset - HABER MERKEZİ
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye'nin önceliği

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, yaklaşık bir aylık bir aranın ardından tekrar toplandı. Bir süredir gündemde olan kabinede değişiklik iddiaları gerçekleşti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca görevini bıraktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na tekrardan Murat Kurum, Sağlık Bakanlığı'na ise İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu atandı.

Değişikliğin ardından yeni bakanlar da bugün kabine toplantısına katıldı. Toplantı 2 saat 45 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısının ardından konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

Buradan ülkemizin dört bir tarafında bizleri takip eden vatandaşlarımıza selamlarımı gönderiyorum. Sözlerimin hemen başında yeni kabine üyelerimizi kutluyorum. Her iki bakanımızın da hizmet bayrağını çok daha ileriye taşıyacaklarına yürekten inanıyorum. Mehmet Özhaseki kardeşimiz ile Fahrettin Koca kardeşimize de emekleri, fedakarlıkları için teşekkür ediyorum. Bayram tatilinin 9 gün olmasıyla vatandaşlarımız memleketlerine, tatil bölgelerine gönül huzuruyla seyahat etti. Yollarımızda trafik yoğunluğu yaşandı. Vatanımızın bekası, insanlığımızın güvenliği için kahramanca görev yapan askerlerimizin tek tek gözlerinden öpüyorum.

ORMAN YANGINLARINDA İHA KULLANAN İKİ ÜLKEDEN BİRİYİZ

Bayram süresince anız ve orman yangını haberleriyle sarsıldık. Diyarbakır - Mardin yangınında hayatını kaybeden insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Hafta sonu yine orman yangınları yaşandı. Yaz mevsiminin her geçen yıl daha sıcak ve kurak geçmesiyle yangın riski de aynı oranda artıyor. Bölücü örgütün orman yangınlarını terör yöntemi olarak kullandığını biliyoruz. Orman yangınlarıyla etkin mücadele konusunda önemli adımlar attık. Bugün bu mücadeleyi 26 uçak 105 helikopter ve 5 binden fazla kara aracıyla sürdürüyoruz. 14 Bayraktar TB2 İHA'mızla yeşil vatanı 7 gün 24 saat izliyoruz. Orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan iki ülkeden biriyiz.

'TARIM SEÇİM MEYDANLARINDA DALGA KONUSU YAPILACAK BİR İŞ DEĞİLDİR'

Yaz sıcaklarının artık çok yoğun yaşandığı günlere girdik. Tarım ve Ormancılık konusunda bir hususu ifade etmek isterim. Çiftçilerimizle buluşmamızda Türkiye'nin tarım alanında nereden nereye geldiğini tek tek ortaya koyduk. Seçim meydanlarında bedava traktör vaat edip sonrasında biz onu dikkat çekmek için söyledik diyerek yalan yanlış bilgilerle milletimizin zihnini bulandırmaya çalışıyorlar. Bunlar seçim meydanlarında dalga konusu yapılacak işler değildir. Tarım ciddi bir uğraştır. ülkemiz açısından çok stratejik sektördür. Çiftçi kardeşlerimizin alın terlerinin hakkını daima vermeye çalıştık.

TARIMDA DESTEK ÖDEMELERİ

56 milyar lira destek ödemesi yaptık. Bu rakama 91.5 milyar liraya çıkacak. Yaş çay alım fiyatının yanında üreticilerimize destek primleri verilmesi uygulamasını ilk kez biz başlattık. Çaykur'un kapasitesini yine biz arttırdık. Buğday fiyatlarında ise dünya piyasasının bir hayli üzerindeyiz. TMO alım fiyatı desteklerle birlikte ton başına 359 dolar olup dünya fiyatlarından 89 dolar yüksektir. Hasat döneminde üreticimizi koruma amacıyla hububat ithalatını 15 Ekim'e kadar durdurduk.

BATILI GÜÇLERİN DESTEĞİNİ ALAN İSRAİL GÖZÜNÜ KOMŞULARA DİKİYOR

Türkiye, stratejik önemi fevkalade yüksek bir coğrafyada bulunuyor. Böyle bir coğrafi konuma sahip olmak tehditleri de beraberinde getirmektedir. 13.yılını tamamlayan Suriye krizi en fazla bizim bölgemizi etkiledi. Rusya - Ukrayna arasındaki savaşın olumsuz yansımalarına maruz kalan bölgelerin başında biz yer alıyoruz. İsrail'in Gazze'ye saldırmasıyla birlikte Doğu Akdeniz'de ısınan sular bizi, kardeş ülkeleri tedirgin ediyor. Batılı güçlerin desteğini alan İsrail'in gözünü komşularına diktiğini görüyoruz. Lübnan'a yönelik saldırıların, tehdit dilinin artması bizi endişelendirmektedir. Batı dünyası destek verdikçe İslam dünyası sessiz kaldıkça Netanyahu denilen caninin işgal politikasına devam edeceği anlaşılıyor. Türkiye olarak ilk günden beri buna dikkat çekmekteyiz. İsrail zulmünün vahim sonuçları olabileceğini dile getirdik. İsrail'in yayılmacı hedeflerin peşinde koştuğunu her seferinde vurguladık.

Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye'nin de önceliğidir. Çünkü biz terör örgütlerinin cirit attığı değil, güçlü bir Suriye istiyoruz. Bunun için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa görüşmekten imtina etmeyiz. Türkiye dostlarını yarı yolda bırakan bir devlet değildir.  İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıların, tehdit dilinin artması, bölgemizin geleceği adına bizi ciddi manada endişelendirmektedir.

KARŞIMIZDA GÖZÜ DÖNMÜŞ BİR KATİL VAR

Buradan bir kez daha şu uyarıyı yapmak durumundayım. Karşımızda devlet adamı vasfının asgari şartlarını dahi taşımayan, gözü dönmüş bir katil vardır. Masumların kanından beslenen bu zalim kendi vatandaşlarının güvenliğini dahi hiçe saymaktadır. Netanyahu yönetimi altındaki İsrail saldırganlığı durdurulmadıkça Türkiye dahil kimse kendini güvende hissedemez. Türkiye olarak güvenlik önceliklerimizi buna göre tayin ve tespit ediyoruz. Hedefimiz doğru, akıllı ve uzun vadeli hamlelerle bu mücadeleden ülkemizi kayıpsız hatta kazançlı olarak çıkarmaktır. Barışı, diyaloğu ve diplomasiyi en üst seviyede almamız gereken günlerden geçiyoruz.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI TÜRKİYE'NİN DE ÖNCELİĞİDİR'

Astana süreciyle rejim ve muhalefetin aynı zeminde buluşmasını sağladık. Daha fazla çatışma yaşanmasının önüne geçmeye çalıştık. Sükûnete hizmet edecek ilave adımların atılması mümkündür. Bizim kimsenin toprağında ve egemenliğinde gözümüz yoktur. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması Türkiye'nin de önceliğidir. Biz komşu olarak istikrarsızlıkla boğuşan ve terör örgütlerinin cirit attığı değil demokratik güçlü bir Suriye görmek istiyoruz.

'SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN KORUNMASI TÜRKİYE'NİN DE ÖNCELİĞİDİR'

Astana süreciyle rejim ve muhalefetin aynı zeminde buluşmasını sağladık. Daha fazla çatışma yaşanmasının önüne geçmeye çalıştık. Sükûnete hizmet edecek ilave adımların atılması mümkündür. Bizim kimsenin toprağında ve egemenliğinde gözümüz yoktur. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması Türkiye'nin de önceliğidir. Biz komşu olarak istikrarsızlıkla boğuşan ve terör örgütlerinin cirit attığı değil demokratik güçlü bir Suriye görmek istiyoruz. Biz ayrılıkları derinleştirme yerine ortak paydayı büyütmenin derdindeyiz. Bunun için kiminle görüşülmesi gerekiyorsa geçmişte olduğu gibi yine görüşmekten imtina etmeyiz. Öncelikle Türkiye'nin menfaatlerini referans alacak bizimle ortak hareket eden hiç kimsenin mağdur olmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye dostlarını yarı yolda bırakan bir devlet değildir ve olmayacaktır.

KAYSERİ'DE BİR KAOS PLANI TEZGAHLANDI!

Solingen'de evlatlarını ırkçı teröre şehit vermiş bir millet olarak bize yakışmayan, inancımızla, medeniyet değerlerimizle asla bağdaşmayan sahnelerin yaşanmasına göz yummayız. Kamu düzeni devletimizin çizgisidir. Bu hassas çizginin yok sayılmasına eyvallah demeyeceğiz. Biz kaos planlarına bağışıklık kazanmış bir ülkeyiz. Etki ajanları eliyle ülkemize hangi bedellerin ödetildiğini gayet net hatırlıyoruz. Kayseri'de son derece iğrenç, rezil bir taciz vakası üzerinden aynı kaos planı tezgâhlandı. İkinci perdesi ise Suriye'nin kuzeyinde sergilendi. Bölücü terör örgütü artıkları tarafından kotarılan bu oyunu kimin yazdığını, kimlerini figüranlık yaptığını çok iyi biliyoruz. Bu sinsi tuzağa düşmeyeceğiz. Nefret söylemlerine, provokasyonlara boyun eğmeyeceğimizi tekrar altını çizerek söylemek istiyorum. Kimse kendini polisin, hakimin, devletin yerine koyamaz. Kayseri'deki olaylar sonrasında ortalığı yakıp yıkan 474 provokatör gözaltına alındı. Suriye Milli Ordusu güçkeri ve güvenlik kuvvetlerimiz gerekli müdahalelerlede bulundu.

'KİMSE GELİŞMELERİ TRİBÜNDEN SEYRETMEMİZİ BEKLEMESİN'

İstihbarat birimlerimiz sınırın öte tarafındaki ortaklarıyla birlikte çok titiz bir çalışma yürütmektedir. Hangi killi ellerin bu işlerin arkasında olduğunu mutlaka ortaya çıkaracağız. Türkiye'nin Suriye'deki mevcudiyeti teröristan kurma hayallindeki en büyük engeldir. Bölücü terör tehdidi tamamen ortadan kalkınca üzerimize düşeni yapacağız. Bırakın tehdidin boyutunun azalmasını terör örgütü her gün yeni bir provokasyona girişirken kimse bizden gelişmeleri tribünden seyretmesini beklemesin. Biz yalnızca bölücü niyetlere karşı vatanımızı koruyoruz ve koruyacağız.

'SURİYE'DE HUZUR ORTAMI GÜÇLENDİKÇE GERİ DÖNÜŞLER ARTACAK'

Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşlerini bugüne kadar hep teşvik ettik. Katar'ın da desteğiyle hayata geçirdiğimiz konut projeleri tamamlandığında bu sayıya 1 milyon kişi daha eklenecek. Suriye'de huzur ortamı güçlendikçe geri dönüşler artacak. Sığınmacılar konusunu önyargılar ve korkular temelinde değil akıllı, insani, vicdani çerçevede çözüme kavuşturacağız.

Bayrağımıza uzanan mülevves elleri kırmasını bildiğimiz gibi, ülkemize sığınan mazlumlara uzanan elleri de kırmasını biliriz. Silahlarının namlusu ülkemize çevrili eli kanlı caniler orada var oldukça biz de ülkemizin ve milletimizin güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Türkiye seçim maratonunu tamamlamıştır. Seçimler elbette demokrasinin bayramıdır, şölen günüdür. Tarihimizde sandıkta tezahür eden iradeyi yok sayanların olduğu da ülkemizin gerçeğidir. Bizce bu tartışmalar muhalefet bünyesinde giderek kızışan iç savaşın dışa yansımalarından ibarettir. Yeni hükümet sisteminde erken seçim diye kavram yoktur. Muhalefetin Türkiye'yi geriden takip ettiği anlaşılıyor. Bu tarz sahte gündemlerle muhalefet kendi içindeki bilek güreşini perdelemeye çalışmaktadır. Biz sadece ve sadece işimize odaklanıyoruz. Her biri altın değerinde olan 4 yıllık süreyi en iyi ve en verimli şekilde kullanmaya bakıyoruz.

YENİ KABİNE'DEN İLK KARELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na atanan Murat Kurum ve Sağlık Bakanlığı'na atanan Profesör Doktor Kemal Memişoğlu da Kabine toplantısına katıldı.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2024.07.02 19:53 - Son Güncellenme: 2024.07.02 20:42 - HABER MERKEZİ
A