Moxo Dikkat Ölçme Testi nedir? Ne işe yarar?

Moxo Dikkat Ölçme Testi nedir? Ne işe yarar?

Çocuklarda sıklıkla görülen dikkat eksikliği ve hiperaktivite günümüzde artık daha sağlıklı testlerle teşhis konularak tedavi edilebiliyor. Bu testlerden biri olan Moxo Dikkat Ölçme Testi hakkında Klinik Psikolog İrem Çanak, Bursada Bugün'e konuştu. Çanak, "İlk sekiz yaşta çocuklara bu testler yapılırsa daha sosyal, girişken, normal bir hayatları olması için bunun önüne geçebiliriz diye düşünüyorum" dedi.

2024.06.28 09:28 - Son Güncellenme: 2024.06.28 09:40 - Sağlık - CEREN SÜMBÜL
A
Moxo Dikkat Ölçme Testi nedir? Ne işe yarar?

CEREN SÜMBÜL / BURSADA BUGÜN

Gelişen teknolojiyle birlikte giderek artan dikkat eksikliği ve hiperaktivite günümüz hastalıklardan biri haline geldi. Çocuklarda sıklıkla görülen bu rahatsızlık alanında uzman kişiler tarafından erkenden keşfedilip tedavi edilebilmekte. Moxo Dikkat Ölçme Testi ile çocuklarda sağlıklı bir teşhissin erkenden konulabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Çanak, Bursada Bugün'e konuştu. Çanak, Moxo Testinin çocukların dikkat raporlarını detaylı bir şekilde analiz eden bir test olduğunu belirtti. Çanak, "Dört aşaması var: dürtüsellik, hiperaktivite, dikkat ve zamanı ölçer. Testin sonucunda dört seviye belirlenir. Test kriter olarak yaş düzeyini baz alır. Çocukları kendi yaşında, cinsiyetine göre değerlendirir. Bir seviye çıktığında normalin üstünde, iki seviye çıktığında normal, üç seviye çıktığında biraz bir sorun var, dört seviye çıktığında çok şiddetli yüksek düzey sorun olduğunu ve tanı alması gerektiğini belirler. Dört seviye çıktığında çocukları psikiyatriye yönlendiririz" dedi

"AİLELERİ BİLİNÇLENDİRME GÖREVİ PSİKOLOGLARA VE ÖĞRETMENLERE DÜŞÜYOR"

Aileleri bilgilendirmek üzere özel okullarla iletişime geçmenin önemli olduğunu söyleyen Çanak, ailelerin çocuklarının semptomlarını çok normal görüp aslında altında bir sorun olduğunu fark etmediklerini dile getirdi. Çanak, "Bu tanı çocuklarda ilk sekiz yaşa kadar gelişiyor. Sekiz yaştan sonra gelişme durumu gibi bir durum yok. İlk sekiz yaşta çocuklara bu testler yapılırsa daha sosyal, girişken, normal bir hayatları olması için bunun önüne geçebiliriz diye düşünüyorum. Aileleri bilinçlendirme görevi de okul psikologlarına ve öğretmenlere düşüyor" şeklinde konuştu.

"TEST SEKİZ BÖLÜMDEN OLUŞMAKTADIR"

Testin işleyişinden bahseden Çanak, testin çocuk ve yetişkin olarak ikiye ayrıldığını açıkladı. Çanak, "Bilgisayar ekranında çocuklara 15 dakika süre içerisinde video şeklinde ekranın ortasına maymun suratı gibi bir surat çıkmakta. Tabii bunun türevleri de bulunmakta. Çocuğun dikkate alması gereken bir tane surat var. Ekranda o maymun suratı gördüklerinde çocuğa tuşa basmalarını söyleriz. Bir kere basması yeterlidir. Eğer birden fazla basıyorsa o sembolü gördüğünde dürtüsellikten şüphe ederiz. Testin içinde ekstra olarak işitsel ve görsel uyaranlarda bulunmaktadır. Test sekiz bölümden oluşmaktadır. Yetişkinlere ise 18 dakikada uygulanmaktadır. Yetişkinleri gördükleri sembollerde iskambil kartlarından örnekler bulunmaktadır. Onların da ekranda onu gördüklerinde basmaları gerekiyor. Yine testin içerisinde yetişkinler içinde görsel ve işitsel uyaranlar bulunmaktadır" dedi.

 

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.06.28 09:28 - Son Güncellenme: 2024.06.28 09:40 - CEREN SÜMBÜL
A