Cennet vadiyle kandırılan süper suikastçılar: Haşhaşiler

Haşhaşiler; devlet içerisinde devletin hakimiyet ve hükümranlığının teşekkülü... Üç yüz yıllık bir zaman dilimi içerisinde her yere dehşet salan bir korku imparatorluğu...

Muvaffak Nişaburi'nin okulunda Ömer Hayyam ve Nizamülmülk ile beraber eğitim gören Hasan Sabbah'ın bitkilere ilgi duyduğu, onların şifalı etkileri bir yana yatıştırıcı ve uyarıcı özelliklerini de iyi bildiği ve Alamut'taki kalesinde müritlerini "öğrenmeye" daha açık kılmak için ceviz, bal ve kişniş karışımı bir macun hazırladığı dönemin vakanüvisleri tarafından muhtelif kaynaklarda aktarılmaktadır. Ancak Haşhaşi kelimesinin etimolojik yapısına baktığımızda ve Alamut'tan günümüze kadar gelmiş olan belgeleri incelediğimizde karşımıza bambaşka bir gerçek çıkmaktadır. Bu bağlamda Sabbah'ın müritlerine "dinin esaslarına bağlı kalanlar" manasında esasiyun şeklinde hitap ettiğini ve zaman içerisinde bu kelimenin hem bölge insanlarının yanlış telaffuzu hem de tarikatın kötü şöhreti müsebbibiyle "Haşşaşiyun"a yani "afyon kullananlara" evrildiğini görürüz.

Buraya kadar tarikatın teşkilatlanmasını, isminin etimolojik kökenini ve faaliyetlerini icra etme biçimlerini inceledik. Sıra, tarihe damga vurmuş mevzubahis yapılanmanın arkasındaki üst akılda yani Hassan Sabbah'ta.

Eklenme: 2024.06.20 11:58
Son Güncellenme: 2024.06.20 12:12
Kategori: Haber

Öne Çıkan Galeriler

Candan kardeşlerin hakim karşısına çıkacakla...
Candan kardeşlerin hakim karşısına çıkacakla...