Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

İhracat ikliminde gelişmeler iyi gidiyor!

2024.07.09 12:06 - Son Güncellenme: 2024.07.09 12:06
A

Türkiye açısından ihracat çok kritik öneme sahip. Başta enerji olmak üzere Türkiye'nin belirli alanlarda net dışa bağımlı olmasının dış ticaret dengesi üzerindeki olumsuz etkisinin cari açık tarafındaki yansımaları da olumsuz oluyor. Hali hazırda kronik olarak zaten ithalatın ihracattan yüksek olduğu bu dış ticaret dengesinde de ihracat tarafındaki en küçük olumlu gelişme bile yakından takip ediliyor.

Son dönemde en çok tartışılan konulardan bir tanesi ise kur seviyesinin ihracat üzerindeki etkisiydi. Genel algı TL'nin aşırı değerlenmesinin rekabetçiliği azalttığı ve bu nedenle Türkiye'nin ihracatının gerilediği yönünde. Oysa yapılan teknik çalışmalar ihracatın tek belirleyicisinin döviz kuru seviyesi olmadığı hatta esas belirleyicinin dış talep olduğunu ortaya koyuyor.

Bu bilgiden yola çıkarak dış talep koşullarının takip etmek her zamankinden daha önemli hale geliyor. Dış talep koşullarını takip edebileceğimiz en önemli verilerin başında ise İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi geliyor.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi'nin hesaplanmasında, Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarları arasında yer alan ülkelerin ulusal PMI endekslerinden yararlanılıyor. Bu da verinin güvenilirliğini oldukça yüksek olduğunu anlamına geliyor.

Son veriye göre Endeks 51,6 olarak gerçekleşti ve eşik değer olan 50,0'nin üzerinden kalmaya devam etti. Bu durum Türk ihracat pazarlarındaki talep koşullarının üst üste altıncı kez aylık bazda iyileştiğine işaret ediyor.

Ancak Mayıs ayında 52,8 olan endeks Haziran'da 51,6 ile mart ayından beri en düşük seviyeye işaret ediyor. Yani ihracat iklimindeki güçlenme hız kesmiş görünüyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları