Bursa'da Nilüfer Çayı'nın kirliliğine teknik çözüm

Bursa'da Nilüfer Çayı'nın kirliliğine teknik çözüm

Bursa ovasını tek başına besleyen ve yıllardır kirliliğine çözüm bulunamayan Nilüfer Çayı'na şifa, Bursa Teknik Üniversitesinden geldi. BTÜ'nün geliştirdiği şeker pancarı küspesinden elde edilen doğal içerikli malzeme, Nilüfer Çayı'ndaki boyar maddeleri arındıracak. Nilüfer Çayı'nı tekstil boya atıklarından kurtaracak proje geliştirilerek diğer zararlı maddelerin de arındırılması üzerine çalışılacak.

2024.07.02 13:23 - Son Güncellenme: 2024.07.02 13:26 - Bursa Bölge - SOSYAL MEDYA
A
Bursa'da Nilüfer Çayı'nın kirliliğine teknik çözüm

Uludağ'dan berrak görünümüyle akmaya başlayan ancak sanayi tesisleriyle buluşmasıyla simsiyah dökülen Nilüfer Çayı'nın bu durumuna Bursa yıllardır çare arıyor. Çaydaki suyun tarımsal ve hayvansal sulamada da kullanılmasıyla sofralara kadar ulaşan zehir, hem vatandaşları hem de kent yöneticilerini tedirgin ediyor. Bursa'nın sorunlarına kayıtsız kalmayan ve her alanda çözüm arayışında olan BTÜ, Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğe de çare olacak bir çalışmaya imza attı. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğrencileri Dilara Doğancı, Deren Öner ve Tuğçe Selvi'nin, Doç. Dr. Derya Ünlü'nün danışmanlığında hazırladığı proje, TÜBİTAK tarafından da destek aldı. Tekstil atık sularının, su yosunu, alg ve şekerpancarı küspesinden elde edilen biyobozunur malzemeler ile arıtılması projesi sayesinde Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Organik Malzemeyle Çözüm

Buluşun detayları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Derya Ünlü, "Projemiz, tekstil atık sularında bulunan boyar maddelerin giderilmesi üzenine geliştirildi. Bu amaçla organik atıkların değerlendirildiği bir adsorban malzeme geliştirdik. Bu adsorban malzemeyi kullanarak gerçek tekstil atık sularında denemesini yaptığımızda boyar maddelerin başarılı şekilde giderildiğini gördük" dedi.

Nilüfer Çayı'na Giden Boyalı Su Başarıyla Arıtıldı

Laboratuvar çalışmalarında boyar maddelerin gideriminin başarıyla tamamlandığını ve bu buluşun başta Nilüfer Çayı olmak üzere kirlilikle mücadele eden pek çok suda çare olacağını dile getiren Doç. Dr. Derya Ünlü, "Bir tekstil firmasının deşarj ünitesinden Nilüfer Çayı'na giden atık su numunesi aldık. Elde ettiğimiz malzemeyi numuneye uyguladığımızda boyar maddenin giderildiğini gördük. Malzememizi daha büyük ölçeğe çıkardığımızda ve bunu firmaların deşarj noktalarına yerleştirebildiğimiz takdirde Nilüfer Çayı'nın tekstil boyar maddelerinden kurtaracağız" diye konuştu.

Tarımsal Sulama Güvenilir Hale Gelecek

Çalışmaların geliştirilerek Nilüfer Çayı'ndaki su kalitesinin daha da iyileştirileceğini vurgulayan Doç. Dr. Ünlü, "Çalışmamızı geliştirerek Nilüfer Çayı'ndaki sadece boyar maddeyi değil diğer zararlı malzemeleri de uzaklaştırmayı hedefliyoruz. Böylelikle daha temiz akan ve tarımsal sulamada güvenle kullanabilecek bir Nilüfer Çayı elde edeceğiz. Ayrıca geliştirdiğimiz malzemenin firmalar tarafından kullanılmasıyla, kendi atık sularını da arıtarak tekrar kullanabilecekler. Amacımız atık sulardan yeniden kullanılabilir su kalitesine sahip saflıkta su elde etmek. Bu ve benzeri arıtma sistemleri doğru ve yerinde kullanıldığında Nilüfer Çayımız daha temiz akacak" ifadelerini kullandı.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.07.02 13:23 - Son Güncellenme: 2024.07.02 13:26 - SOSYAL MEDYA
A